Nieuwste ICD-elektroden geïmplanteerd

Array

Het UMC Utrecht heeft vandaag, 20 juli, als eerste ziekenhuis ter wereld de nieuwste generatie ICD-elektroden, de Boston Scientific RELIANCE 4-FRONTtm, bij een patient geïmplanteerd.

In het UMC Utrecht worden al sinds 1984 ICD-systemen geïmplanteerd. Daarbij staat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de techniek voorop. De nieuwe elektrode biedt de cardiologen van het UMC Utrecht de mogelijkheid om hun patienten een nog betrouwbaarder ICD-systeem aan te kunnen bieden. Naast de verhoogde betrouwbaarheid is de nieuwe elektrode beter hanteerbaar, waardoor die gemakkelijker te plaatsen is in het hart van de patient. Hierdoor kan de implantatieprocedure sneller en gemakkelijker worden uitgevoerd. Dit maakt de kans op complicaties voor de patient nog kleiner.
Deze nieuwe generatie ICD-elektroden is tot stand gekomen op basis van een intensieve samenwerking tussen de afdeling Cardiologie van het UMC Utrecht en Boston Scientific.

Een ICD is een soort pacemaker die het hart een elektrische schok geeft bij een gevaarlijke hartritmestoornis. De laatste tijd zijn er verschillende berichten in de pers verschenen over het niet goed functioneren van een onderdeel van het ICD-systeem, namelijk de IC- draad – ook wel de ‘schokelektrode’ genoemd. Maar, doordat er belangrijke verschillen zijn tussen beschikbare ICD-elektroden in ontwerp en materiaalkeuze, is het belangrijk te realiseren dat deze problemen niet alle elektroden betreffen.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen