Kinderen spelenderwijs aan de slag met gezond en lekker eten op de BSO

Met Smaakplezier op de BSO komen kinderen op de buitenschoolse opvang (BSO) in aanraking met activiteiten rondom gezond en lekker eten. Ze maken een eetbare menukaart, schilderen met groenten of werken aan hun eigen pluktuin. Het programma is een initiatief van het Voedingscentrum en het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University.

Waarom dit programma? Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum:
“Wij willen graag kinderen zo vroeg mogelijk leren wat gezond eten is, en dat gezond en lekker samengaan. Thuis, op scholen en ook op de BSO. Hoe beter ze het weten, hoe groter de kans dat ze opgroeien tot gezonde volwassenen met een goed gewicht. Met het programma Smaakplezier op de BSO gaan ze op een leuke manier met gezond en lekker eten aan de slag en wordt een goede basis gelegd voor de toekomst. “

Leren over voeding op een speelse manier
Smaakplezier op de BSO is een map met 100 activiteiten, verdeeld over zes thema’s: In actie!, Pluktuin, Cre-eet-ief, Onderzoek en ontdek!, De Smaakprofessor en Koken is kikkuh! Met de honderd doe-kaarten uit de klapper gaan kinderen zelfstandig aan de slag. Zo leren ze op een speelse manier nieuwe producten kennen, ontdekken ze waar voedingsmiddelen vandaan komen, gaan ze zelf koken en vinden ze uit wat gezond en lekker eten is.

Diana Kerkhof, pedagogisch medewerker op een BSO, vertelt enthousiast: “Samen met vele kinderen op de BSO heb ik de map mogen uitproberen en dat was één groot feest. Verbazing en verwondering alom bij de kinderen. Ouders vertelden mij dat ze thuis uitgebreid geïnformeerd werden met wat ze nu weer hadden ontdekt of gemaakt. Vanwege het enorme succes hebben we besloten zelf een moestuin te maken op de BSO!”

Dit is een persbericht van Wageningen University en het Voedingscentrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen