Onderzoek Q-koorts in Friesland

De Friese GGD heeft een onderzoek ingesteld naar een uitbraak van Q-koorts in de provincie. Het aantal meldingen van de ziekte is in Friesland de afgelopen twee maanden flink toegenomen. Dat meldt de instelling woensdag. Normaal komen jaarlijks bij de GGD Fryslân drie meldingen binnen van Q-koorts, maar dit jaar zijn dat er al elf. Vier van de meldingen komen uit Drachten of omgeving.

In Friesland is nog geen bron voor Q-koorts gevonden. “Dit zou kunnen betekenen dat de patienten de bacterie in Friesland, maar ook elders in Nederland kunnen hebben opgelopen”, aldus GGD Fryslân. De instelling voert het onderzoek samen met  de Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) ) uit.

Melkgeiten
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie Coxiella burnetii inzit, vooral tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.

Meer dan de helft van de mensen die besmet raken met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal koorts en heftige hoofdpijn. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is hoger voor zwangere vrouwen, mensen met een afweerstoornis en hartpatienten. Zeker 25 mensen zijn overleden aan Q-koorts sinds 2007. Vooral in het zuiden van het land raakten veel mensen besmet.

Bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen