Afstammelingen van Dracula?

Array

De leden van de Roemeense dynastie Basarab, waartoe ook Vlad III, bekend als graaf Dracula, behoorde, waren beter in het verspreiden van hun naam dan van hun genen.

Dit blijkt uit chromosoomonderzoek, uitgevoerd door een internationale onderzoeksgroep van de National Geographic Society, waarvan prof. dr. Mihai Netea, een Nijmeegse internist van Roemeense afkomst, deel uitmaakt. Het onderzoek staat deze week op de website van PloS ONE.

Historisch-genetisch onderzoek
Netea is verbonden aan het UMC St Radboud en houdt zich onder andere bezig met historisch-genetisch onderzoek. In dit kader is hij betrokken bij het Genographic Project, een samenwerkingsverband van de National Geographic Society en IBM.

Basarab is de naam van de koninklijke dynastie, die van 1330 tot 1601 heerste over Wallachia, het zuidelijke deel van Roemenie. Vlad III (1432-1476), oftewel Dracula, maakte deel uit van deze Basarab-dynastie. Vandaag de dag is Basarab een familienaam in Roemenie. Zijn de huidige Roemeense Basarabs afstammelingen van deze vroegere dynastie van Roemeense koningen?

bron: UMC St. Radboud

Vergelijken van Y-chromosomen
Het antwoord zochten Netea en zijn collega’s van het Genographic Project in het Y-chromosoom van 29 Roemeense mannen met de achternaam Basarab. Het Y-chromosoom wordt uitsluitend doorgegeven in de mannelijke lijn. Zij vergeleken deze Y-chromosomen met die van 150 andere Roemenen en van 330
mannen uit omringende landen.

De conclusie was dat de Y-chromosomen van de onderzochte Basarabs meer overeenkomsten vertoonden met de Y-chromosomen van de overige Roemenen of de mannen uit de omringende landen dan met elkaar. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de huidige Basarabs allemaal afstammelingen zijn van de
oude Basarab-dynastie. Of, in de woorden van onderzoeker Netea: `De leden van de Basarab-dynastie waren beter in het verspreiden van hun naam dan van hun genen.’

Het wachten is nu op het beschikbaar komen van oud genetisch materiaal van koningen van de dynastie. Pas dan is vast te stellen of sommige van de Roemenen met de achternaam Basarab toch verwant zijn aan Dracula.

bron: UMC St. Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen