Nieuw middel bij uitgezaaide borstkanker

Array

Het geneesmiddel Afinitor van fabrikant Novartis mag nu ook in Nederland gebruikt worden tegen borstkanker. Het middel werd al voor onderzoek gebruikt en door de recente goedkeuring van de Europese Medicijnen Agentschap (EMA) kan het nu ook echt gebruikt worden.

”Een grote stap voorwaarts”, aldus een woordvoerster van de Borstkanker Vereniging Nederland. Het medicijn, dat ook tegen andere vormen van kanker wordt gebruikt, kan patienten niet genezen.

Het is geschikt voor vrouwen die uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker hebben en kan hun leven met een aantal maanden verlengen. Tussen de 500 en 1500 vrouwen per jaar zouden hier profijt van kunnen hebben.

Levensverlenging
Met de nieuwe medicatie, die in ongeveer 40 Nederlandse ziekenhuizen gebruikt wordt of gebruikt gaat worden, hebben vrouwen een levensverlenging van gemiddeld 7,8 maanden. Momenteel is dat met de huidige medicatie 3,2 maanden.

”Dat lijkt misschien weinig, maar het is een grote winst. Die extra maanden kunnen heel veel betekenen voor zieke vrouwen, om afscheid te nemen bijvoorbeeld’’, aldus de woordvoerster.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen