Humira is goedgekeurd voor de behandeling van ernstige nr-axSpA bij volwassenen

Array

Humira® (adalimumab) van Abbott in Europa goedgekeurd voor behandeling van niet-röntgenologische axiale spondylartritis (nr-aSpA)
Deze week maakte Abbott bekend dat de Europese Commissie (EC) Humira® (adalimumab) heeft goedgekeurd voor de behandeling van ernstige axiale spondylartritis (axSpA) zonder röntgenologisch bewijs van structurele schade. Humira is het eerste goedgekeurde geneesmiddel dat beschikbaar is voor de behandeling van patienten met niet-röntgenologisch bewezen axSpA (nr-axSpA). Deze goedkeuring betekent de achtste indicatie van Humira in de Europese Unie sinds het middel in 2003 voor de eerste keer werd goedgekeurd.

AxSpA, waaronder spondylitis ankylopoetica (SA) en nr-aSpA, kan een invaliderende aandoening zijn die zich vooral presenteert met chronische rugpijn en stijfheid en ook gepaard kan gaan met artritis en een ontsteking van het oog en/of van het maag-darmkanaal. Mensen met niet-röntgenologische aSpA ervaren dezelfde ziektelast als patienten met SA, maar bij hen is er geen röntgenologisch bewijs van structurele schade. Niet-röntgenologisch bewezen aSpA wordt het vaakst gezien bij jongere mensen op het meest productieve moment in hun leven, en kan jarenlang niet herkend blijven.
“Deze eerste goedkeuring van een TNF-blokker voor niet-röntgenologisch bewezen axiale SpA is een grote stap voorwaarts in het ziektemanagement van deze patienten”, vertelde dr. Joachim Sieper, hoofd Reumatologie bij de Campus Benjamin Franklin van het Charité – Universitätsmedizin in Berlijn, “Humira heeft aangetoond een positief baten-risicoprofiel te hebben bij niet-röntgenologisch bewezen axiale SpA en de toegang tot deze behandelingsmogelijkheid kan artsen helpen om nóg meer patienten te behandelen die aan deze ziekte lijden.”

Humira is geïndiceerd voor de behandeling van patienten met ernstige aSpA zonder röntgenologisch bewijs van SA, maar met objectieve tekenen van ontsteking zoals een verhoogd gehalte C-reactief proteïne (CRP) en/of blijkend uit MRI-onderzoek, die onvoldoende reageerden op niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) of deze middelen niet verdragen. Humira is momenteel geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen met ernstige actieve SA die onvoldoende reageerden op de gebruikelijke therapie.

“Met deze nieuwe indicatie voor Humira hebben artsen nu de mogelijkheid om te helpen voorzien in een onvervulde behoefte en een aandoening te behandelen waarvoor nog niet eerder een geneesmiddel was goedgekeurd”, aldus dr. John Leonard, Senior Vice-President Pharmaceuticals Research and Development van Abbott.

Over SpA
Spondylartritis (SpA) is een groep aandoeningen met gemeenschappelijke klinische, r̦ntgenologische en erfelijke kenmerken. SpA kan worden geclassificeerd op basis van het deel van het lichaam dat hoofdzakelijk is aangedaan Рaxiaal of perifeer. De Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS) heeft verbeterde classificatiecriteria ontwikkeld voor axiale en perifere SpA, bedoeld om de identificatie en classificatie te vergemakkelijken van mensen met een spondylartritis die dezelfde verschijnselen hebben. Criteria voor axiale SpA omvatten het gebruik van magnetic resonance imaging (MRI) naast traditioneel r̦ntgenonderzoek voor de beeldvorming van sacro-iliitis (ontsteking van het tussen de onderrug en het bekken gelegen SI-gewricht), een van de kenmerken van axiale spondylartritis.

Over Abbott
Abbott is een wereldwijd, breed bedrijf op het gebied van gezondheidszorg dat zich toelegt op de ontdekking, ontwikkeling, fabricage en verkoop van farmaceutische en medische producten, waaronder voeding, apparatuur en diagnostische producten. Het bedrijf heeft circa 91.000 medewerkers en verkoopt zijn producten in meer dan 130 landen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen