Rode Kruis-Vlaanderen stuurt 50.000 Euro naar Syrië

Steun voor getroffen bevolking blijft dringend nodig
Rode Kruis-Vlaanderen stuurt 50.000⬠voor ondersteuning naar het Internationale Rode Kruis en zustervereniging Syrische Rode Halve Maan. Met dit geld kan het Rode Kruis/Rode Halve Maan hulp blijven leveren met voedsel, medische bijstand, noodopvang en water. In de afgelopen maanden zijn reeds meer dan 200.000 mensen geholpen met medische en eerste hulp. De noden blijven echter oplopen, nu al tot 27 miljoen euro : alle giften zijn dus meer dan welkom.

De hulpverlening van het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan in cijfers
De Syrische Rode Halve Maan, de plaatselijke zustervereniging van Rode Kruis-Vlaanderen – is de enige hulporganisatie in Syrie die hulp biedt met ziekenwagens, voedselhulp en medische hulp. Samen met het Internationale Rode Kruis verleent de organisatie bijstand aan vluchtelingen en anderen getroffen door het conflict. Een beknopt overzicht :

* Aleppo :
+ hulpverlening in de gebouwen van de universiteit, die zijn omgebouwd tot tijdelijk opvangcentrum en waar meer dan 8.000 vluchtelingen verblijven

+ 2.000 hygienepakketten en 5.000 voedselpakketten voor intern ontheemden

+ installatie en herstelling van watertanks, -leidingen en douches in 10 scholen waar 2.000 vluchtelingen verblijven. Ook in Adra Al-Omaliyah, Sahnaya en Ashrafiyat Sahnaya werken technische medewerkers van het Rode Kruis om de toegang tot water en sanitaire voorzieningen te verbeteren in scholen die vluchtelingen opvangen

* Damascus :

+ opening van verschillende opvangcentra in scholen waar 11.800 mensen verblijven

+ verdeling van voedselpakketten (voor 25.000 mensen gedurende een maand)

* Homs : verdeling van voedselpakketten (voor 11.500 mensen gedurende een maand)

* Damascus, Aleppo en Qunaitra : verdeling van 2.000 matrassen voor vluchtelingen alsook 8.464 hygienekits

* Levering van 22 ambulances waarmee de Syrische Rode Halve Maan bijstand in zeer moeilijke omstandigheden verleent aan de bevolking

Grote noden, zware verliezen

Het conflict in Syrie sleept al 16 maanden aan en heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Ook de Syrische Rode Halve Maan leed zware verliezen. De organisatie verloor bij dit geweld zijn Secretaris-Generaal en vier vrijwilligers terwijl ze hun Rode Kruistaak uitvoerden.

In totaal is er 27 miljoen euro nodig voor hulp in Syrie. Er is vooral behoefte aan voedsel, hygienepakketten, noodopvang en water. Met de hulp die onder andere Rode Kruis-Vlaanderen naar de getroffen regio stuurt, worden levensnoodzakelijke goederen aangekocht :
* Jerrycans 3  euro / stuk

* Dekens : 6 euro / stuk

* Kookset : 18 euro ¬ / set

* Hygienepakket (5 personen/1 maand) : 12 euro¬ / pakket
* Huishoudkit : 75euro / Kit

* Volledig uitgeruste ziekenwagen : 42.000 euro

Financiele steun welkom op 53-53

Gezien de blijvende nood aan middelen, doet Rode Kruis-Vlaanderen een oproep voor financiele giften die kunnen worden overgemaakt op 000-0000053-53 (IBAN BE 53 0000 0000 53 53 â BIC BPOTBEB), met vermelding “Help Syrie”.