Nieuwe reuma-onderzoeken 2012

Array

De vroege opsporing van reuma en verbeterde behandelingen zijn de belangrijkste doelen van 11 nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die het Reumafonds financiert. Uit een speciaal budget wordt een bijzonder onderzoek gesteund naar de manier waarop ‘Iceman’ Wim Hof zijn immuunsysteem beïnvloedt.

Wim Hof (53) heeft zijn lichaam getraind om het in extreem koude omstandigheden te laten functioneren. Hij heeft daardoor de bijnaam ‘Iceman’ gekregen. In een eerder onderzoek aan het UMC St Radboud in Nijmegen kreeg Wim Hof een dood deel van een bacterie ingespoten, dat het immuunsysteem aan het werk zet. Door zijn meditatietechnieken lijkt ‘Iceman’ in staat zijn immuunsysteem te beïnvloeden. Er werden opmerkelijk weinig ontstekingseiwitten in zijn bloed gevonden.

Gezonde vrijwilligers
In het nieuwe onderzoek in Nijmegen zal Wim Hof zijn technieken aanleren aan een groep gezonde vrijwilligers. Hierna wordt het bacterie-experiment herhaald, zowel bij getrainde als ongetrainde vrijwilligers. Dit experiment moet laten zien of het immuunsysteem inderdaad te beïnvloeden is door
concentratie of meditatie en of deze techniek eenvoudig is aan te leren. Dan zou het kunnen leiden naar nieuwe behandelmethoden bij auto-immuunziekten zoals reuma.

Vroeg opsporen
Naast dit wetenschappelijke experiment financiert het Reumafonds 10 andere nieuwe onderzoeksprojecten waarin de behandeling van patienten centraal staat. Hiervan gaan er 6 over vroege opsporing bij reumatoïde artritis (RA), de ziekte van Bechterew en artrose. Met technieken zoals MRI- en PET-scans wordt gekeken wat er aan het begin van de ziekte is waar te nemen. Als eerder duidelijk wordt dat de ziekte actief is, kunnen behandelingen ook eerder beginnen. Een 7e onderzoeksproject gaat over de vraag waarom vrouwen met RA minder kans hebben om zwanger te worden.

Verbeterde behandelingen
Het verbeteren van bestaande behandelingen staat centraal in 3 andere nieuwe onderzoeken die het Reumafonds financiert. Zo wordt er gewerkt aan een verbeterde versie van de gewrichtsdistractor die succesvol is bij artrose. Met de distractor kunnen gewrichtsdelen licht uit elkaar getrokken worden waardoor kraakbeen kan herstellen. Ook wordt er gekeken of de biological adalimumab meer op maat kan worden toegediend bij reumatoïde artritis. Tenslotte wordt gekeken of oefentherapie in combinatie met pijnstilling helpt bij knieartrose met ernstige pijnklachten.

Recordaantal en recordbudget
Het Reumafonds heeft dit jaar een recordaantal van 142 financierings-aanvragen voor nieuw onderzoek binnengekregen. Er is een recordbudget van 7,8 miljoen euro voor beschikbaar. Uit 59 aanvragen die gaan over de behandeling van patienten zijn nu deze 11 onderzoeken goedgekeurd. Later dit jaar worden de 83 aanvragen voor fundamenteel onderzoek beoordeeld. Fundamenteel onderzoek gaat over de processen die ten grondslag liggen aan de verschillende vormen van reuma, waaronder ook artrose.

Serendipity-budget
Het bijzondere onderzoek met ‘Iceman’ Wim Hof wordt gefinancierd uit het zogeheten Serendipity-budget van het Reumafonds. Hieruit worden onderzoeken betaald waarvan in andere vakgebieden aanknopingspunten zijn gevonden, maar die binnen de reumatologie nog niet zijn onderzocht.

bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen