V&VN: `Nieuwe profielen doen recht aan alle niveaus’

Array

V&VN is zeer positief over het nieuwe beroepenhuis voor de verpleging. “Als beroepsvereniging zijn we blij dat de stuurgroep V&V2020 heeft gekozen voor een concept dat recht doet aan zorgprofessionals op alle niveaus. Zo biedt het profiel van de zorgkundige nieuwe mogelijkheden voor  zorgverleners die zich richten op specifieke groepen patienten”, aldus V&VN-voorzitter Henk Bakker. De Ledenraad van V&VN heeft zich positief uitgesproken over het nieuwe beroepenhuis.

Op 8 maart 2012 hebben zowel de minister van VWS als de voorzitter van V&VN de nieuwe beroepsprofielen in ontvangst genomen. De landelijke beroepsvereniging heeft vervolgens binnen de vereniging het rapport V&v2020-Leren van de Toekomst besproken. Bestuur en Ledenraad van V&VN hebben zich nu beiden achter het advies van de Stuurgroep V&V2020 geschaard.

Perspectief voor zorgkundige
V&VN-voorzitter Henk Bakker:”V&VN is blij dat de stuurgroep heeft gekozen voor een concept waarin recht wordt gedaan aan zorgprofessionals op alle niveaus. Sommige veldpartijen en vakgenoten uitten de angst dat de invoering van het begrip `zorgkundige’ een degradatie van de huidige
MBO-opgeleide verpleegkundige betekent. Wij geloven juist dat het profiel van de zorgkundige nieuwe mogelijkheden biedt voor zorgverleners die zich richten op specifieke groepen patienten. Door de enorme toename van burgers met een of meerdere chronische ziekten en de grote behoefte aan gecooerdineerde zorgverlening in de toekomst, biedt juist het beroep van zorgkundige veel perspectief. Ook voor verzorgenden biedt het nieuwe beroepsprofiel nieuw carriereperspectief.”
Ook is V&VN zeer te spreken over de totstandkoming van de beroepsprofielen: het is voor het eerst in de geschiedenis dat de beroepsgroep zelf de regie heeft gehad over de totstandkoming.

In gesprek
Het traject Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020 (V&V2020) gaat nu een nieuwe fase in, waarin voor V&VN het gesprek centraal staat. Om de adviezen uit V&V2020-Leren van de toekomst in de praktijk te brengen, moeten de landelijke beroepsvereniging, branche-organisaties, onderwijsorganisaties,ministeries, vakbonden, patienten en andere beroepsorganisaties met elkaar om de tafel over vervolgstappen.

In het najaar van 2012 organiseert V&VN in samenwerking met SBO 3 bijeenkomsten met als titel V&V2020 in jouw regio – Een goed gesprek over het nieuwe beroepenhuis voor de verpleging:
– 27 november, Rotterdam
– 4 december, Eindhoven
– 6 december, Zwolle.
Meer informatie over deze bijeenkomsten volgt binnenkort.

Standpunt V&VN: `Nieuwe beroepsprofielen doen recht aan alle niveaus’
Lees meer in het vakdossier Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020

Recente artikelen