Hulphond Nederland plaatst eerste hond bij veteraan met PTSS

Array
Hulphond Nederland maakt bekend dat zij de eerste Hulphond heeft afgeleverd voor militaire veteranen met een post traumatisch stress syndroom (PTSS). Dit is een geestelijke stoornis die veteranen kunnen oplopen als zij naar oorlogsgebieden worden uitgezonden. De betreffende veteraan is John Kunstman uit Smilde. Hij heeft gediend in Libanon en heeft daaraan zowel een beenverwonding als ook PTSS overgehouden. John durfde niet meer alleen over straat en heeft dagelijks nachtmerries. Zijn hond Teddy is dag en nacht bij hem en maakt hem wakker bij de eerste signalen van een nachtmerrie. Hierdoor durft John weer naar buiten en krijgt hij meer nachtrust.
“Ik ben in contact gekomen met John Kunstman en was zeer onder de indruk van zijn verhaal”, zegt Eric Bouwer, Algemeen Directeur van Hulphond Nederland. “Militairen zijn stoere mensen en de cultuur binnen het leger is er één van niet zeuren. Echter, deze mensen maken vreselijke dingen mee, waarvan je behoorlijk in de war kan raken. Vaak leidt dit tot blijvend geestelijk letsel en brengt dit veel ellende met zich mee: scheidingen, agressie aanvallen en vaak vereenzaming. Wij hebben zorgvuldig gekeken wat wij onze honden moesten leren om een veteraan met PTSS van dienst kunnen zijn. Daarna was de beslissing snel genomen. Wij zien het als een logische uitbreiding van onze activiteiten. John heeft nu de eerste hond en er zijn er daarnaast nog 7 in opleiding”, vervolgt Bouwer.

John Kunstman zegt: “Teddy gaat overal met mij mee. Ik ben kortgeleden zelfs naar de landelijke Veteranendag geweest in Den Haag. Daar zijn 85.000 mensen. Zonder Teddy had ik dat nooit gedurfd. Ook maakt hij mij wakker als ik weer eens een nachtmerrie heb”.

Enige tijd geleden kreeg Hulphond Nederland een schenking van de stichting Homebase Support voor veteranen. Hierdoor konden de eerste honden worden opgeleid. In Nederland zijn er ruim 7000 veteranen met het PTSS. Uiteraard hopen zowel de veteranen als Hulphond Nederland dat ook het ministerie van Defensie een financiele bijdrage gaat leveren. Dan komen nog veel meer veteranen met PTSS in aanmerking voor een Hulphond.

Hulphond Nederland
Hulphond Nederland leidt honden op tot Hulphond. Een Hulphond geeft mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie een menswaardig bestaan. Zo opent een Hulphond deuren, laden en kasten, helpt bij het aan- en uitkleden, raapt post en andere zaken op, doet was in de wasmachine, betaalt in de winkel, drukt op licht- en liftknoppen. Een Hulphond kan tot 70 handelingen verrichten om mensen met een handicap zelfstandiger te maken. Een Hulphond opent letterlijk en figuurlijk deuren die anders gesloten blijven. Naast praktische hulp biedt een Hulphond ook veel sociaal-emotionele voordelen. Mensen met een Hulphond zijn onafhankelijker, hebben meer sociale contacten en voelen zich meer geaccepteerd.

Hulphonden worden kosteloos ter beschikking gesteld aan clienten. De gelden worden bijeengebracht door donateurs, sponsoren, serviceclubs, verzekeraars en komen uit giften, nalatenschappen en collectes.
bron: ANP Pers Support
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen