Brandweer Noord-Beveland ook gealarmeerd bij hartstilstand

Array

Vanaf begin juni kan de Brandweer Noord-Beveland als `First Responder Brandweer’ (FRB) worden gealarmeerd bij meldingen van een mogelijke hartstilstand in de gemeente Noord-Beveland.

Pilot
Veiligheidsregio Zeeland heeft hierover afspraken gemaakt met de Regionale Ambulancevoorziening. Dat de Brandweer Noord-Beveland sinds begin juni uitrukt, samen met de ambulance, op meldingen waarbij sprake is van acuut hartfalen, is een proef. Afhankelijk van de beschikbaarheid zal ook de politie daarop uitrukken.

De voertuigen van de brandweer in Noord-Beveland beschikken mede op advies van de Noord-Bevelandse huisartsen over een Automatische Externe Defibrillator (AED) als onderdeel van de bepakking ten behoeve van het Basic Life Support.
Het personeel van de brandweer is opgeleid en getraind voor deze taak. In afwachting van de komst van de ambulance kan de brandweer een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van lichaamsfuncties, een daling van het aantal sterfgevallen en een verkorting van de revalidatiefase. De pilot met de AED is onderdeel van het regionale project Flexibele voertuigbezetting van de Veiligheidsregio Zeeland en duurt een jaar.

Verantwoordelijkheid
Zodra een melding van een vermoedelijke hartstilstand bij de meldkamer binnenkomt, worden twee ambulances gealarmeerd. Binnen de gemeente Noord-Beveland zal dan eveneens de brandweer worden gealarmeerd. De alarmering wordt direct door de meldkamer gedaan door middel van de alarmontvangers van de brandweermensen. Tijdens de uitruk en inzet is er direct contact met de meldkamer en zo nodig met de ambulance. In die gevallen waar de brandweer als eerste ter plaatse is, zal zij de reanimatie starten. Veel locaties op Noord-Beveland kunnen door de brandweer eerder worden bereikt dan de eerste ambulance. Zodra de ambulanceverpleegkundige ter plaatse komt, gaat de primaire verantwoordelijkheid voor de zorgverlening over naar deze persoon. De ambulanceverpleegkundige bepaalt welk personeel en materiaal verder voor de zorgverlening noodzakelijk is. De brandweer verricht desgewenst op aangeven van de ambulanceverpleegkundige ondersteunende werkzaamheden.

bron: Veiligheidsregio Zeeland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen