Minister trekt misverstand over prijsverschil recht

Array

De prijzen voor het geneesmiddel voor de ziekte van Pompe liggen in Nederland niet twee keer zo hoog als in de Verenigde Staten. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in antwoord op een serie Kamervragen. In de VS is het geneesmiddel alleen geregistreerd voor de klassieke variant van de ziekte en wordt het dus voornamelijk toegepast bij kinderen. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Daarnaast zijn er tussen artsen verschillen voor wat betreft behandelregimes – en dus de gebruikte doseringen. Dit heeft effect op de uitgaven per patient. Voor zover de minister kan nagaan, is de prijs per dosering in beide landen gelijkwaardig, schrijft ze.

Geert Wilders en Karin Gerbrands van de PVV en Renske Leijten (SP) kwamen met Kamervragen naar aanleiding van het uitgelekte concept-advies van het CVZ. Ze vroegen de minister onder meer ook afstand te nemen van de plannen om de weesgeneesmiddelen tegen de ziekte van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden. Schippers stelt echter dat het CVZ nog geen advies heeft uitgebracht maar dat het een conceptadvies betreft. Na inspraak van veldpartijen wordt dat nog besproken in de Advies Commissie Pakket (ACP). De minister wil niet vooruitlopen op de uitkomst van dit proces.

Tenslotte merkt Schippers nog op dat zij op korte termijn met de producenten van deze weesgeneesmiddelen om tafel zal gaan om te onderhandelen over de prijs in relatie tot de gebleken therapeutische waarde.

Zie hier en hier de antwoorden op de vragen van Renske Leijten.
En lees hier de antwoorden op de vragen van Wilders en Gerbrands.
Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen