Bloedtest voor spierziekte IBM in de maak

Array

Er komt een eenvoudige bloedtest beschikbaar om de chronische spierziekte IBM vast te stellen. Het Duitse bedrijf  EUROIMMUN gaat een ontdekking van twee  Radboud-hoogleraren toepassen in een al bestaande test voor de twee andere vormen van myositis. IBM (Inclusion Body Myositis) is een sterk invaliderende ziekte die nu alleen met een spierbiopt is vast te stellen. Een behandeling is er nog niet.

Myositis is een chronische progressieve auto-immuunziekte waarbij een ontsteking de spiercellen kapot maakt. De spieren worden steeds zwakker. Prof. dr. Ger Pruijn van de Radboud Universiteit: “De ziekte komt in drie varianten voor. Twee daarvan zijn te behandelen met medicijnen, maar de derde, bekend onder de afkorting IBM (Inclusion Body Myositis) reageert daar niet op. Je wilt dus graag snel weten met welke variant je te maken hebt.”

Goede, pijnloze diagnose
Tot op heden was er een spierbiopt nodig om de ziekte vast te stellen: een pijnlijke, arbeidsintensieve en dure methode. Maar daar komt op korte termijn verandering in, nu biochemicus Pruijn en zijn collega neuroloog Baziel van Engelen van het UMC St Radboud antilichamen hebben ontdekt die in het bloed van patienten met IBM voorkomen. Het Duitse bedrijf EUROIMMUN heeft een exclusieve licentie-overeenkomst gekregen om de kennis toe te passen. Directeur Dr. Wolfgang Schlumberger: “We maken al een multiplex diagnosetest voor de twee andere varianten van myositis. Door de vinding van het Radboud kunnen we nu de bestaande test uitbreiden zodat we het hele gebied van myositis kunnen bestrijken, en daar zijn we bijzonder blij mee.”

Goedkoper en sneller testen
De bloedtest zal het makkelijker en goedkoper maken om de ziekte vast te stellen. Dit voorkomt onzekerheid bij patienten en voorkomt nutteloos medicijngebruik. Prof. dr. Baziel van Engelen: “IBM is de meest voorkomende spierziekte zonder genetische oorzaak bij mensen van boven de 45 jaar. Toch weten we niet precies hoeveel patienten er aan lijden. Dat hangt samen met de moeizame diagnose waarbij soms meerdere biopten nodig zijn. Sommige patienten waarbij later IBM wordt geconstateerd, slikken jarenlang vergeefs corticosteroïden met alle bijwerkingen van dien. Ook veel ouderen met spierzwakte zouden IBM-patient kunnen zijn zonder dat dit onderkend wordt”.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen