Nationale Traumadag bij UMC St Radboud

Array

Op zondagmiddag 2 september van 13.00 – 17.00 vindt de eerste Nationale Traumadag plaats op het grasveld voor de hoofdingang van het UMC St radboud. Dit evenement voor het gehele gezin staat in het teken van spoedeisende zorg bij ongelukken. Behalve spectaculaire demonstraties van onder andere brandweer, traumahelikopter en reddingshonden kunnen bezoekers ook zelf in actie komen met hechten of infuus prikken. Een leerzame, spannende middag voor groot en klein.

Programma
In Nederland werken hulpverleners zoals politie, brandweer, ambulance, traumaheli, spoedeisende hulpafdelingen en defensie intensief samen bij grote en kleine ongelukken en calamiteiten. Op de Nationale Traumadag laten ze graag zien hoe de traumazorg in Nederland geregeld is en waar slachtoffers op kunnen rekenen.

Een greep uit het programma: de brandweer demonstreert dat ze snel een slachtoffer kunnen bevrijden uit een autowrak. De traumaheli is van nabij te bewonderen en de bemanning legt graag uit wanneer de traumaheli uitvliegt en wat er aan boord is. Natuurlijk ontbreken dereddingshonden niet. Zij worden vaak ingezet om slachtoffers op te sporen. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in een ambulance en zien hoe de ambulancemotor is uitgerust.

Hoe is de patientenzorg geregeld bij grote calamiteiten? Kunnen Spoedeisende Hulpafdelingen veel patienten tegelijk aan?  Hoe ziet een noodhospitaal met operatiekamers eruit? Hoe verloopt een knie- of heupoperatie? Op de Nationale Traumadag krijgen bezoekers antwoorden op deze vragen.

Wie zelf in actie wil komen kan naar een workshop reanimeren, armpje gipsen, hechten of infuus prikken. Kinderen met veel energie kunnen zich uitleven op een springkussen in de vorm van een brandweerauto.

Ongevalstichting
Deze Nationale Traumadag is georganiseerd door de Ongevalstichting samen met het UMC St Radboud.  De toegang is gratis. Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen. Het UMC St Radboud is ook uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer info over de Nationale Traumadag: www.umcn.nl en www.ongevalstichting.nl

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen