ActiZ baalt van losse flodders minister Schippers

Array

Minister Schippers geeft in een interview met het AD vandaag aan dat de thuiszorg voor ouderen te duur wordt en te makkelijk is uitbesteed aan de overheid. Ouderen moeten volgens de minister zelf de thuiszorg gaan betalen waar ze gebruik van maken. Eerder deze week stelde zij nog dat de zorg zo veel mogelijk in de thuissituatie geleverd moest worden. ActiZ vindt dat minister Schippers met ‘losse flodders’ verwarring schept en een weinig samenhangende visie toont. Aad Koster, directeur ActiZ: “Nu de verkiezingen eraan komen, roept en zegt iedereen van alles. Het is heel goed dat de toekomst van de zorg eindelijk op de politieke agenda staat en dat het debat erover wordt gevoerd. Maar dan moeten het niet allemaal ongenuanceerde uitspraken zijn, maar leiden tot een samenhangend beleid.”

In het artikel in het AD schetst Schippers dat thuiszorg hetzelfde is als huishoudelijke hulp en dat (om de kosten te beteugelen) die zorg in de toekomst niet langer collectief moet worden betaald. De minister vergeet dat thuiszorg veel meer is dan huishoudelijke hulp: zorgprofessionals die thuis zorg verlenen, zijn onder meer verantwoordelijk voor toediening van medicijnen, wondverzorging en het verplegen en verzorgen van kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

ActiZ vindt
Daarnaast moeten ouderen volgens de minister veel meer zelf gaan organiseren door familie en de sociale omgeving erbij te betrekken. Daar zijn wij het mee eens: ActiZ is voorstander dat mensen langer thuis wonen en dat meer gekeken wordt naar wat mensen zelf (nog) kunnen en kunnen organiseren. Maar alleen waar mogelijk. En zo mogelijk met hulp uit hun directe omgeving. Dat is één van de oplossingen voor een toekomstbestendige ouderenzorg zoals ActiZ die heeft geformuleerd in haar verkiezingsboodschap. Maar dat moet dan wel goed worden georganiseerd. Niet iedere woning is geschikt voor zorg thuis, niet iedereen heeft een sociaal netwerk en niet iedereen kan thuis blijven wonen (denk aan ernstige dementie zonder sociaal netwerk).

Huishoudelijke hulp door gemeente?
Overigens doet de minister voorkomen dat ouderen op dit moment vanzelfsprekend gebruik kunnen maken van huishoudelijke hulp waarin de gemeente voorziet. Ook dat is onterecht: gemeentes zijn al langer bezig om zorgvuldig na te gaan of en in welke mate een client aangewezen is op huishoudelijke hulp en of er ondersteuning uit de eigen omgeving mogelijk is.

Samenhangende visie nodig
ActiZ vindt dat er een samenhangende visie moet komen op ouderenzorg: daar waar mogelijk moeten mensen langer thuis wonen, maar met de zorg en hulp die zij nodig hebben, geleverd door zorgprofessionals en in een thuissituatie waar deze zorg mogelijk is. Daarnaast moet er intramurale zorg zijn voor de mensen die daar echt op aangewezen zijn. Mensen met blijvende beperkingen moeten verzekerd zijn van langdurige zorg.

Rol wijkverpleegkundige
Daarnaast vinden we dat vrijwilligers en mantelzorgers begeleid en gestimuleerd moeten worden om een bijdrage te leveren in de zorg. De wijkverpleegkundige kan een belangrijke rol vervullen om dit geheel aan zorg te overzien en (mede) te organiseren. ActiZ is blij dat de minister dit aspect in het AD-interview onderstreept.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen