Minder psychische bijwerkingen bij medicatie tegen overgewicht

Array

Elk jaar overlijden er wereldwijd 2,8 miljoen mensen door overgewicht. Ooit was er een veelbelovend medicijn: rimonabant. Maar dat is enkele jaren geleden van de markt gehaald, omdat aanwezigheid van dit middel in de hersenen psychische bijwerkingen, zoals depressie, kan veroorzaken. Als je kunt voorkomen dat deze stof in de hersenen komt, zou je een nieuw medicijn tegen overgewicht kunnen maken, maar dan zónder psychische bijwerkingen.
Onderzoek van Hanneke Wittgen toont aan dat je de firewall van de hersenen (de bloed-hersenbarrière) kunt gebruiken om de aanwezigheid van dit soort medicijnen te verlagen. De bloed-hersenbarrière bevat transporteiwitten die bepaalde geneesmiddel uit de hersenen pompen. Wittgen presenteert enkele methoden waarmee ze laat zien dat deze transporters daadwerkelijk dit soort medicijnen uit de hersenen kunnen pompen. Deze informatie is vervolgens te gebruiken als selectiecriterium voor nieuwe medicijnen tegen overgewicht.

Biografie
Hanneke Wittgen (Venray, 1984) voltooide cum laude de studie Medische Biologie in Nijmegen. In 2008 won ze de Unilever Research Prijs voor haar onderzoek tijdens de master van deze opleiding. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Farmacologie-Toxicologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Vanaf juni 2012 is ze werkzaam als adviseur voor het organisatieadviesbureau KPMG Plexus. Op 29 augustus promoveert Hanneke Wittgen an de Radboud universiteit.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen