Schippers steunt advies Redzaam ouder

Array

Ouderen die zorg nodig hebben moeten zelf hulp regelen in hun omgeving van bijvoorbeeld familie of vrienden. Alleen wie het anders niet redt, moet nog thuiszorg van de overheid krijgen. Dat zei minister Schippers dinsdag 20 augustus jl. in het FD. Haar ideeen sluiten naadloos aan bij het RVZ-advies Redzaam ouder,  dat twee maanden eerder verscheen.

In het advies pleit de RVZ ervoor dat mensen eerder gaan nadenken over de oude dag zodat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast stelt de RVZ dat de kwaliteit van de zorg voor niet-redzame ouderen alleen kan worden gewaarborgd en verbeterd als het collectieve pakket zich op hen concentreert.

Zo lang mogelijk in de eigen woning blijven is een uitdrukkelijke wens van ouderen zelf. Steun uit het sociale netwerk is daarbij van groot belang. Dat geldt voor steun van familie en vrienden, maar ook van zogenaamde `jongere ouderen’. Deze laatste groep vervult al een belangrijke rol als vrijwilliger in de ouderenzorg en het is belangrijk deze verder te faciliteren. Ook het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers is noodzakelijk.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen