Website zorgvoorkwaliteit van start

Array
Dit is een origineel bericht van LOC Zeggenschap in Zorg

LOC Zeggenschap in zorg en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben vrijdag de nieuwe website www.zorgvoorkwaliteit.com opengesteld. Daarmee komt er actuele kwaliteitsinformatie over zorgorganisaties verpleging, verzorging, thuiszorg beschikbaar. ZN en LOC zijn trots op de lancering van deze nieuwe website. Het is het resultaat van een vernieuwende manier van samenwerken tussen zorgkantoren en clientvertegenwoordigers.

Nieuwe situatie
Het jaar 2011 was het laatste jaar waarin de aanlevering van kwaliteitsgegevens door Zichtbare Zorg werd gefaciliteerd. Per 1 januari 2013 gaat Zichtbare Zorg op in het ‘Kwaliteitsinstituut’. De verantwoordelijkheid om kwaliteit zichtbaar te maken is bij het veld neergelegd. De informatievragende partijen ZN, LOC en de IGZ vonden het onaanvaardbaar dat er in 2012 geen kwaliteitsgegevens zouden zijn. Zij hebben het initiatief genomen om een vernieuwing in gang te zetten. Met als resultaat het kwaliteitsdocument 2012.

Eenheid van taal
Het meten van kwaliteit vraagt om een gezamenlijke taal. De vragende partijen hebben allereerst bepaald welke informatie ze nodig hebben en welke randvoorwaarden er zijn om deze informatie te verzamelen. Aan de hand van een aantal criteria is er een set indicatoren voor 2012 tot stand gekomen. Hierbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de haalbaarheid van uitvragen en de administratieve lasten voor de aanbieders. Zo bestaat de set voor 2012 uit een sterk verkorte CQ-vragenlijst (50% korter) om de klantervaringen te meten en een beperkt aantal zorginhoudelijke indicatoren. De uitkomsten zijn bruikbaar voor interne verbetering, keuze-informatie, toezicht en zorginkoop. De brancheorganisaties en beroepsgroepen hebben een adviserende rol vervuld.

Aanleveren en verwerken data
Naast het nieuwe kwaliteitsdocument met de daarbij horende metingen hebben LOC en ZN tevens het initiatief genomen voor de dataverwerking en -terugkoppeling van de kwaliteitsgegevens. Zij hebben Mediquest opdracht gegeven om de dataverzameling, dataverwerking en de rapportages te verzorgen.

Ondersteuning
Als ondersteuning aan het veld hebben ZN en LOC de nieuwe website www.zorgvoorkwaliteit.com geopend. Daar zijn onder andere het handboek en de vragenlijsten te vinden. Er staat ook hoe de helpdesk te bereiken is. Van 15 november 2012 tot 1 februari 2013 kunnen zorgorganisaties de meetgegevens via deze website aanleveren. Zorgorganisaties krijgen na verwerking en bewerking van de gegevens een veel uitgebreidere rapportage dan voorheen. Zo krijgen zij meer opties om de uitkomsten te analyseren. Bijvoorbeeld door vergelijkingen te maken en grafieken te tonen. Ook clientenraden, de inspectie en verzekeraars krijgen deze uitgebreide rapportage. Zodat alle partijen kunnen werken aan een verdere verbetering van de zorg.

Doorontwikkeling
Daarnaast hebben IGZ, ZN en LOC een stevige doorontwikkelagenda, waaraan zij samen met het veld zullen werken. Deze bestaat bijvoorbeeld uit het ontwikkelen van narratieve methoden en het in beeld brengen van ketenzorg dementie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen