Oratie: Moleculaire Psychiatrie: tussen statistiek en biologie

Array

De meeste psychiatrische aandoeningen zijn sterk erfelijk bepaald. De erfelijke component is echter zeer complex. Bij de meeste patienten wordt de aandoening veroorzaakt door meerdere kleinere afwijkingen in verschillende genen. De oorzaak is niet toe te wijzen aan een enkel gen.

Dat bemoeilijkt het identificeren van de genen voor psychiatrische aandoeningen. We kunnen daardoor psychiatrische aandoeningen nog steeds alleen op basis van gedragskenmerken diagnosticeren en alleen de symptomen – en niet de oorzaken – behandelen.

Barbara Franke gaat in haar rede in op de wijze waarop de huidige methoden voor gen-identificatie in de psychiatrische genetica verbeterd kunnen worden en hoe vanuit deze statistische methoden de weg naar de biologie gezocht moet worden. Via identificatie van de effecten van genetische veranderingen in cel en diermodellen, maar ook via het bestuderen van geneffecten op het humane brein, kunnen de resultaten van genetische studies omgezet worden in informatie over ziektemechanismen. Deze informatie kan de patient ten goede komen in diagnose en behandeling.

donderdag 6 september 2012
Tijd 15:45
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker mevrouw prof. dr. B. Franke
Titel oratie Molecular Psychiatry: between statistics and biology

Biografie
Prof. dr. Barbara Franke is sinds 2012 hoogleraar Moleculaire Psychiatrie. Zij leidt het Researchlab voor Multifactoriele Ziekten binnen de afdeling Genetica van het UMC. Haar onderzoeksgroep is geinteresseerd in de identificatie van genen voor neuropsychiatrische aandoeningen, met name ADHD en aanverwante stoornissen, zoals autisme. Een sterke focus van het werk van haar groep ligt ook op het ontrafelen van de biologische mechanismen achter de genen voor psychiatrische aandoeningen, waardoor toegewerkt kan worden naar het gebruik van genetische informatie in de diagnose en behandeling van patienten.

Prof. Franke engageert zich in het Donders Researchinstituut, waar zij sinds 2011 spreker is van het Thema ‘Plasticity & Memory’, en in het ‘Institute for Genetic and Metabolic Diseases’ (IGMD). Zij is de oprichter van een internationaal consortium voor genetica-onderzoek bij volwassenen met ADHD (IMpACT) en is lid van het management van verschillende additionele nationale en internationale consortia voor ADHD genetica en neuroimaging genetica-onderzoek.
Bron: Radboud Universieit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen