Langer thuis wonen met slimme ICT

Voorburg, 7 september 2012 РHoe kunnen we ouderen zelfredzamer maken en tegelijkertijd de kosten van ouderenzorg beheersen? Slim gebruik maken van technologie biedt oplossingen voor de uitdagingen in de ouderenzorg. Door ouderen te ondersteunen met ICT-hulpmiddelen kan opname in het verpleeghuis worden uitgesteld. Zoals een robot die licht dementerende ouderen begeleidt in hun dagelijkse leven. De beste ideeen hiervoor die n̼ al worden toegepast, komen aan bod tijdens het jaarlijks AAL Forum. De Europese ontmoetingsplek voor ICT-ers, onderzoekers, ondernemers, zorginstellingen, ouderen en beleidsmedewerkers. Ook kunnen bezoekers toegepaste technologische ontwikkelingen op locatie bekijken. Het Forum wordt geopend door staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten en vindt voor het eerst plaats in Nederland van 24 tot en met 27 september in het Evoluon te Eindhoven.

  • Druk op ouderenzorg verminderen met behulp van ICT
  • De beste ICT-oplossingen komen aan bod tijdens het jaarlijks AAL Forum
  • Het AAL Forum is van 24 tot en met 27 september in het Evoluon te Eindhoven


  • Van ontwerp naar praktijk
    Via een app de bloeddruk en suikerspiegel aan je huisarts doorgeven. Een robot die mensen met dementie eraan herinnert op tijd medicijnen in te nemen. Of een virtuele coach die ouderen op afstand helpt met hun dagelijkse bewegingsoefeningen, zodat ze fitter blijven en minder snel ziek zijn. Toekomstmuziek? Nee, het is een greep uit de vele projectvoorbeelden van hoe ICT de gezondheidszorg revolutioneert.

    Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. In absolute aantallen groeit het aantal 65-plussers van 2,4 miljoen in 2011 naar 4,6 miljoen in 2040. Tegelijkertijd is er een groeiend tekort aan zorgpersoneel. Technologie kan een belangrijke rol spelen in het bieden van de juiste ondersteuning op maat en het stimuleren van de gezondheid van ouderen.

    AAL-Forum: kennis halen en brengen
    Op initiatief van de Europese Commissie is het Ambient Assisted Living (AAL) Programme opgezet. Binnen dit programma werken 23 landen samen om de ontwikkeling van ICT-toepassingen te stimuleren. Kwaliteit van leven en behoud van zelfstandigheid van ouderen staan hierbij centraal. Jaarlijks wordt een AAL Forum georganiseerd waar alle stakeholders elkaar kunnen ontmoeten. Voor het eerst biedt het Forum de mogelijkheid om toegepaste technologische ontwikkelingen op locatie te bekijken, zoals een Living Lab in een woonzorgcomplex. Deelnemers komen dus veel te weten. Niet alleen over wat er in de toekomst mogelijk is, maar wat juist vandaag al wordt toegepast.

    Klik hier voor meer achtergrondinformatie of ga naar www.aalforum.eu. Voorbeelden van ICT-projecten kunt u vinden op http://www.youtube.com/slimmezorg. Volg het evenement ook op Twitter via @AALFORUM.

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen