Chirurgen slaan handen ineen

Array

De chirurgen uit ZGT Almelo en Hengelo en de Saxenburgh Groep uit Hardenberg, bundelen per januari 2013 hun krachten. Zij vormen vanaf dat moment één maatschap. De ondertekening van deze samenwerking vond vrijdag 7 september plaats. Het samengaan van de twee maatschappen chirurgie is ontstaan vanuit kwaliteitsoverweging. Sinds 2011 werken de chirurgen al nauw samen op het gebied van de vaatchirurgie. De wijze waarop deze samenwerking verliep was aanleiding om de samenwerking te verbreden en tevens een meer definitief karakter te geven.

Om de patienten de kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen blijven bieden die zij gewend zijn, is meer samenwerking noodzakelijk. Bundeling van krachten stelt de specialisten van beide ziekenhuizen in staat om complexe en zeldzame chirurgische ingrepen vaker te doen. Daardoor blijft deze hoog-complexe zorg, zoals bijvoorbeeld gastro-intestinale chirurgie op het gebied van slokdarmoperatiesbereikbaar voor de patienten in de regio. De chirurgen van de ziekenhuizen zijn dan ook blij met de formele samenwerking.

Door kwaliteitseisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, verzekeraars, maar ook van de eigen Vereniging van Heelkunde, is er steeds meer noodzaak om verder te (sub)specialiseren. Dit kan alleen in een vakgroep van voldoende omvang. De maatschappen spelen daar op in. Met een zeventiental chirurgen van ZGT en vijf van de Saxenburgh Groep, groeit de maatschap naar een dusdanige omvang dat kan worden voldaan aan de volumenormen.

Door de fusie ontstaat een groot verzorgingsgebied dat in totaal 400.000 inwoners omvat. Voor de patienten verandert er vrijwel niets. Het uitgangspunt is namelijk dat alle heelkundige behandelingen ook in de toekomst zo veel mogelijk in het eigen vertrouwde ziekenhuis plaatsvinden. Chirurgen kunnen om die reden een deel van de week werkzaam zijn op een andere locatie. De beide ziekenhuizen houden echter wel zoveel mogelijk een vast team chirurgen om de relatie met de huisartsen en de binding met de regio te behouden. Zowel de locatie Hardenberg als Almelo en Hengelo blijven wat betreft de chirurgische zorg twee volwaardige ziekenhuizen waarbij de kwaliteit van zorg de drijfveer zal zijn en waar de patient zich in goede handen voelt.

ZGT heeft ziekenhuizen in Almelo en Hengelo

De Saxenburgh Groep heeft een ziekenhuis in Hardenberg, dagziekenhuis in Coevorden, buitenpoli’s in Westerhaar-Vriezenveen, Ommen en Slagharen en verschillende zorgcentra in de regio. 

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen