Novartis vecht patentwet India aan en bedreigt generieke medicijnen

Array

Vanaf vandaag dient de rechtszaak die Novartis tegen India in hoger beroep heeft aangespannen. Dit is een laatste poging van de Zwitserse farmaceutische multinational om een cruciale beschermingsmaatregel in de Indiase patentwet te ondermijnen. Deze maatregel is er juist op gericht om te voorkomen dat farmaceuten medicijnprijzen kunstmatig hoog kunnen houden door misbruik te maken van de patentregels door bijvoorbeeld te ‘evergreenen’. Als Novartis deze keer gelijk krijgt, vormt het precedent dat wordt geschapen een grote bedreiging voor de rol van India als ‘apotheek van de arme landen.’

‘Al zes jaar lang probeert Novartis India ertoe te dwingen het deel van haar patentwet dat de toegang tot betaalbare medicijnen voor mensen beschermt te veranderen,’ aldus Leena Menghaney, campagneleider van de medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen in India. ‘Het huidige systeem is juist ontworpen om te voorkomen dat medicijnfabrikanten hun monopolie verlengen door additionele patenten toe te voegen aan hun reeds bestaande medicijnen.

Als Novartis dit hoger beroep wint, strekt het gevolg ver voorbij de grenzen van India. Het betekent dat het land veel meer patenten op medicijnen moet gaan toekennen dan het nu doet en daarmee dat het leven van miljoenen mensen die in leven gehouden kunnen worden door generieke medicijnen uit India, in gevaar komt.

De juridische strijd waar Novartis zich op gestort heeft, betreft Sectie 3d van de Indiase patentwet. Deze stelt dat een nieuwe versie van een bestaand medicijn alleen een patent kan krijgen als het om een beduidende verbetering in de genezende werking van het medicijn gaat. Het doel is om het ‘evergreenen’ van een medicijn tegen te gaan. Evergreenen is de praktijk om een patent (oneindig) te verlengen door kleine aanpassingen te maken in het medicijn en dan te stellen dat het om een nieuw medicijn gaat. Hiermee kunnen farmaceutische bedrijven hun monopolie verlengen nadat de oorspronkelijke tijd dat het patent geldt, 20 jaar, is verlopen en zo generieke productie van het geneesmiddel tegenhouden.

De bepalingen van Sectie 3d, die daarmee de internationale handelsregels volgt, vormen de basis voor de weigering van India in 2006 om Novartis een patent toe te kennen voor zijn kankermedicijn Gleevec/Glivec (generieke naam: imatinib-mesilaat). Novartis had een patent aangevraagd op een nieuwe vorm van het imatinib molecuul dat al verschillende jaren eerder in patenten in de VS en andere ontwikkelde landen was beschreven.

‘De voordelen van de beschermingsmaatregel in de Indiase patentwet hebben we al gezien. Zo zijn patentaanvragen op kinderversies en combinatiepillen van aidsmedicijnen al geweigerd. Dat zijn precies de medicijnen die concurrentie van generieke medicijnen nodig hebben om ze betaalbaar te maken,’ vervolgt Leena Menghaney van Artsen zonder Grenzen. In augustus 2007 verloor Novartis de oorspronkelijke rechtszaak tegen India. Artsen zonder Grenzen voerde actie tegen deze rechtszaak. In totaal kregen we wereldwijd steun van ruim 420.000 mensen die onze petitie ondertekenden.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen