Bij twee nieuwe patiënten Klebsiella-bacterie vastgesteld

Afgelopen weekend is bij vijf patienten van revalidatiecentrum Beatrixoord vastgesteld dat zij drager zijn van de Klebsilla-bacterie. Hierna is bij ongeveer honderd andere patienten getest of ook zij drager van de Klebsiella-bacterie zijn. Op dit moment zijn de eerste testresultaten bekend. Bij twee andere patienten is vastgesteld dat ook zij drager van de Klebsiella-bacterie zijn. Zij liggen in het UMCG op verpleegafdeling B2. Nog niet alle testresultaten zijn bekend, de resultaten van andere testen worden dit weekend bekend. Inmiddels staat van 25 patienten nagenoeg vast dat zij geen drager van de Klebsiella-bacterie zijn.

Alle patienten met de Klebsiellabacterie liggen in contactisolatie en gescheiden van de andere patienten. Op dit moment wordt onderzocht of de besmetting van de twee patienten op verpleegafdeling B2 van dezelfde stam van de Klebsiella-bacterie afkomstig is als de eerdere vijf patienten.

De overige patienten op de betrokken verpleegafdeling worden beschouwd als mogelijke dragers en worden twee keer per week gescreend via keel/rectum kweken. Alle medewerkers van de betrokken afdeling zijn geïnformeerd; zij lopen geen verhoogd risico. Alle medewerkers zijn gewezen op het grote belang van zorgvuldige handhygiene. Voor de betrokken verpleegafdeling B2 geldt nu een opnamestop, net zoals deze al eerder gold voor de betrokken afdeling van Beatrixoord.

Bezoek
Bezoek aan de getroffen patienten is geen probleem. Er is informatie beschikbaar voor de bezoekers van de afdeling en zij worden gewezen op extra handhygiene.

De Klebsiella-bacterie
De Klebsiella-bacterie komt normaal voor in de darm en soms in de mond en op de huid zonder dat u daar zelf iets van merkt en zonder dat u daar ziek van wordt. Dit geldt ook voor deze resistente Klebsiella-variant. Bij het bestrijden van een bacterie als de Klebsiella is zorgvuldige handhygiene van groot belang.

Meer informatie

Patienten of andere belangstellenden die vragen hebben over de Klebsiella-bacterie of de directe gevolgen die dit heeft voor de gang van zaken in Beatrixoord en UMCG, kunnen bellen met telefoonnummer (050) 3613300.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen