Kennis over leefstijl tijdens de zwangerschap overschat

Array

Zilveren Kruis vergoedt persoonlijke coaching: slimmer zwanger
Jonge Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar overschatten hun kennisniveau over de invloed van hun leefstijl tijdens de zwangerschap op de gezondheid van moeder en kind. Dit blijkt uit een onderzoek van Zilveren Kruis Achmea onder 10.000 verzekerden tussen de 20 en 40 jaar. Leeftijd, geslacht en het al dan niet hebben van kinderen maakt hierbij geen verschil.
Vrijwel alle ondervraagden weten dat roken tijdens de zwangerschap niet goed is en dat dit het geboortegewicht van de baby beïnvloedt. Zo’n driekwart van de ondervraagden herkent echter niet dat roken ook de kans op een aangeboren afwijking en wiegendood verhoogt. Ook de relatie tussen alcoholconsumptie en een vroeggeboorte of miskraam wordt maar door ongeveer de helft van de ondervraagden herkend. Een hoog percentage hoogopgeleiden denkt bovendien dat er pas na het 35e levensjaar complicaties kunnen optreden.

In vergelijking met het buitenland kampt Nederland met een relatief hoog geboortesterfte cijfer. Dit komt voor een belangrijk deel doordat Nederlandse vrouwen een relatief ongezonde leefstijl hebben gedurende de zwangerschap. Zilveren Kruis vindt het belangrijk dat het kennisniveau van aanstaande ouders wordt verhoogd. Een gezonde leefstijl verlaagt de kans op onvruchtbaarheid en de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap en rond de bevalling. Daarom vergoedt Zilveren Kruis het programma Slimmer Zwanger voor al haar verzekerden.

Slimmer Zwanger is bestemd voor alle vrouwen én mannen met een kinderwens. Het programma bestaat uit een screening via de website en persoonlijke coaching op voeding en leefstijl rond de zwangerschap via sms en e-mail.

Slimmer Zwanger is in januari door het Erasmus MC gelanceerd, en kent inmiddels meer dan 450 deelnemers. Na de eerste evaluatie zijn vrijwel alle aanstaande ouders positief over het programma. Zij geven aan nu meer aandacht te hebben voor hun voedings- en leefstijlgewoonten.

Voor meer informatie over Slimmer Zwanger, zie www.slimmerzwanger.nl. Of bel Geboortezorgservice van Zilveren Kruis Achmea (071) 751 00 51.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen