Europese beurzen voor LUMC-onderzoekers

Array

Dr. Fijs van Leeuwen en dr. Alfred Vertegaal, onderzoekers in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ontvangen ieder een ERC Starting Grant. Dit is een persoonlijke, Europese subsidie van 1,5 miljoen euro. Met deze prestigieuze beurs kunnen jonge, talentvolle onderzoekers hun eigen onderzoeksgroep uitbouwen.

Beide onderzoekers hebben eerder al een VIDI-subsidie ontvangen, een Nederlandse beurs voor excellente wetenschappers. Voor de ERC gaan onderzoekers niet nationaal, maar wereldwijd de competitie aan met anderen die in Europa onderzoek doen of willen doen. “Een ERC-subsidie bemachtigen is het bewijs van de wereldwijde erkenning. We zijn heel blij met onze twee laureaten”, aldus Jacqueline Ton van Directoraat Onderzoek.

Beeldgeleide chirurgie
Dr. Fijs van Leeuwen van de afdeling Radiologie doet onderzoek naar het zichtbaar maken van verschillende weefsels tijdens operaties. Met deze ERC Starting Grant wil hij met zijn groep nu ook zenuwen chirurgisch zichtbaar gaan maken. “Bij sommige chirurgische ingrepen, zoals een operatie aan de tong of de prostaat, is er een grote kans op zenuwschade met allerlei vervelende gevolgen. Door een contrastmiddel te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat een chirurg voor en tijdens operatie kan zien waar de zenuwen lopen, hopen we in de toekomst zenuwschade te kunnen vermijden”, aldus Van Leeuwen.

SUMO-eiwitten
Dr. Alfred Vertegaal van de afdeling Moleculaire Celbiologie investeert zijn subsidie in onderzoek naar SUMO-eiwitten. Deze Small Ubiquitin-like Modifiers kunnen zich hechten op heel specifieke plaatsen op eiwitten in de cel, en veranderen daarmee de functie van die eiwitten. “SUMOylering blijkt belangrijk voor de stabiliteit van het genoom, en staat op die manier in verband met kanker en neurodegeneratieve ziekten”, vertelt Vertegaal. Met zijn groep heeft hij al veel voorwerk verricht. “We zijn bezig om SUMOylering van eiwitten grootschalig in kaart te brengen. Deze subsidie is een mooie erkenning voor onze hele onderzoeksgroep.”

Deze en andere LUMC-onderzoekers met een Europese subsidie staan ook in  Cicero, het nieuwsmagazine van het LUMC.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen