‘Afvalbak zorgt voor bewegingsvrijheid stomadragers’

Een simpele afvalemmer mét deksel op elk toilet. Dat is de inzet van de actie van de Nederlandse Stomavereniging in het kader van Wereld Stomadag op zaterdag 6 oktober. Via een speciale actiekaart met grappige cartoon en verklarende tekst, laten stomadragers én sympathisanten van zich horen.

Eigenaren van openbare gelegenheden – zoals restaurants, bars, lunchrooms, maar ook sportkantines, bioscopen of theaterzalen – krijgen de actiekaart op 6 oktober uitgereikt als er geen afvalemmer op hun toilet aanwezig is. Zo wordt de aandacht gevestigd op de noodzaak van pedaalemmers op heren- én damestoiletten. Mensen met een stoma kunnen hun opvangmateriaal dan op een nette manier weggooien.

‘Geen afvalbak op een openbaar toilet betekent een beperking van bewegingsvrijheid voor stomadragers’, zegt voorzitter Thijs Fonville van de Nederlandse Stomavereniging. ‘Mensen met een stoma moeten hun opvangmateriaal vervangen en netjes weg kunnen gooien. Wat moet je met je afval doen als er geen pedaalemmer op het toilet staat? Je kan het moeilijk in je tas of colbertzak stoppen!’

Geen onwil
Op damestoiletten staan vaker afvalemmers dan bij de ‘heren’. Meestal omdat er wordt verondersteld dat mannen niets weg te gooien hebben. ‘Dat hebben ze wél’, legt Thijs Fonville uit. ‘Dat kan van alles zijn. Incontinentiemateriaal, stomaopvangmateriaal of simpelweg wat papiertjes in je broekzak.

Het is geen onwil van openbare gelegenheden, zo heeft de Nederlandse Stomavereniging geconstateerd. Er wordt vaak niet stilgestaan bij de noodzaak van een afvalemmer mét deksel in alle toiletten. ‘Als we uitleggen waarom die afvalemmers belangrijk zijn, werken de meeste eigenaren of managers direct mee. Het is dus aan ons om hier de aandacht op te vestigen.’

Wereld Stomadag
Het thema van Wereld Stomadag 2012 is ‘We laten van ons horen’. Over de hele wereld worden acties gehouden om aandacht te vragen voor stomadragers en hun kwaliteit van leven. De Nederlandse Stomavereniging kaart samen met hen én sympathisanten een heel concreet probleem aan. Een probleem dat volgens Thijs Fonville verder strekt dan stomadragers: ‘Dit gaat ons allemaal aan! Iedereen is toch gebaat bij pedaalemmers op het toilet?’

De stomavereniging neemt het initiatief en zorgt voor een landelijke verspreiding van de kaart via haar eigen netwerk met 8000 leden, betrokken stomaverpleegkundigen en andere professionals in Nederlandse Ziekenhuizen. Iedereen die het nut van deze actie inziet kan kaarten bestellen en zorgen dat er een afvalemmer komt op elk toilet!

Kijk voor meer informatie of het aanvragen van kaarten op www.stomavereniging.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen