Dieet verbetert behandeling hepatitis C

Het volgen van een eiwitrijk dieet tijdens de behandeling van hepatitis C voorkomt dat patienten spierkracht en gewicht verliezen. Dit maakt de behandeling veel beter vol te houden en verbetert de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit recent in het Journal of Hepatology.

Het UMC Utrecht voerde het onderzoek samen met drie andere Nederlandse ziekenhuizen uit. 27 patienten met hepatitis C ontvingen de gewone behandeling en 26 kregen daarnaast dieetondersteuning. Patienten in de dieetgroep kregen het advies om vijf maal per dag kleine hoeveelheden te eten. Daarnaast dronken ze voor het slapen gaan een energie- en eiwitrijke drank. Patienten in de standaardgroep kregen alleen dieetondersteuning als ze meer dan vijf procent van hun lichaamsgewicht verloren.

Het dieet blijkt patienten goed te helpen om hun spierkracht op peil te houden en op gewicht te blijven. Na een half jaar behandeling waren de patienten in de dieetgroep nog steeds even zwaar en was hun spierkracht intact. In de groep met de gewone behandeling waren patienten daarentegen gemiddeld zo’n zeven procent van hun aanvangsgewicht kwijtgeraakt, met sterke achteruitgang van de spierkracht. De patienten verliezen geen vet maar vooral spieren. In het onderzoek raakte 65 procent van de patienten het virus definitief kwijt.

Doorwerken tijdens behandeling
Met het dieet bleef ook de kwaliteit van leven tijdens de behandeling veel hoger. Bij de standaard behandelde patienten daalde de kwaliteit van leven daarentegen sterk. De gunstige effecten van dieet ondersteuning betroffen onder meer het fysiek en sociaal functioneren, vitaliteit en emotioneel welbevinden.

“Veel artsen zijn vooral gericht op pillen”, stelt maag-, darm-, en leverspecialist dr. Karel van Erpecum van het UMC Utrecht, hij leidde het onderzoek. “Wij laten zien dat een eenvoudig dieet de behandeling van hepatitis C enorm kan verbeteren. Het dieet maakt de behandeling veel beter vol te houden en daarmee bijvoorbeeld veel beter te combineren met werken. Normaal moeten we bovendien vaak de medicijndosis verlagen omdat patienten de behandeling niet aankunnen. Dat hoeft nu niet meer. Vanaf nu bieden wij alle hepatitis C-patienten bij deze antivirale behandeling dit dieet aan.”

Bijwerkingen
Door moderne antivirale behandeling geneest zo’n zestig tot zeventig procent van de patienten van het hepatitis C-virus. De behandeling duurt een half jaar tot een jaar en bestaat uit zeer zware medicijnen, interferon en ribavirine. Deze medicijnen hebben ernstige bijwerkingen, ze verslechteren onder meer de lediging van de maag. Patienten raken door verminderde voedselinname veel lichaamsgewicht kwijt met verminderde spierkracht als gevolg. Ze verzwakken vaak zodanig dat ze tijdens de behandeling niet meer kunnen werken.

Hepatitis C is een virus dat de lever beschadigt met een chronische leverziekte als gevolg. Na verloop van jaren ontstaat vaak leverfalen en is levertransplantatie de enige mogelijkheid om te overleven. In Nederland zijn ongeveer 60.000 patienten met hepatitis C. Hepatitis C komt veel voor bij hemofiliepatienten die het opgelopen hebben via transfusies en bij (ex-)drugsgebruikers.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen