
Nieuw Platform voor 1 miljoen incontinentiepatiënten
ArrayKluun en Aaf Brandt Corstius helpen om onderwerp uit de taboesfeer te halen
Utrecht, donderdag 20 september 2012 – Mensen met ongewild #urineverlies denken vaak dat zij de enige zijn. Ten onrechte, want bijna 1 miljoen mannen en vrouwen in ons land hebben er last van. Het grootste probleem is dat velen zich er zo voor schamen dat zij geen hulp inschakelen. Voor al deze mensen is er sinds vandaag Kleineboodschap.nl. Hier kunnen lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen, desgewenst anoniem. Initiatiefnemer Continentie Stichting Nederland wil zo de drempel om hulp te zoeken verlagen. Behalve het platform lanceert de stichting ook het mini-boek “Kleine Boodschap”, met bijdragen van Kluun, Annemarie Oster, Peter Winnen en Aaf Brandt Corstius. Het boekje is gratis te downloaden via de site.
Helft zoekt geen hulp
CSN vindt het belangrijk om aan patienten en hun omgeving te laten zien dat zij niet alleen staan. Naar schatting de helft van alle incontinentiepatienten , in Nederland alleen al een half miljoen mensen, zoekt uit schaamte geen of pas laat medische hulp. Dat is zonde, vindt prof. Ruud Bosch, hoofd afdeling Urologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van CSN. “Vaak is er namelijk wat aan het urineverlies te doen. Met behulp van een aantal leefregels en simpele bekkenbodemoefeningen bijvoorbeeld, verbetert de situatie van een heel groot deel van de patienten aanzienlijk.
Ideeen en praktische oplossingen uitwisselen
Kleineboodschap.nl is er voor alle vrouwen én mannen die dagelijks als patient of betrokkene bij een patient met #incontinentie te maken hebben. Op deze online ontmoetingsplaats kunnen zij tips en ervaringen uitwisselen. Vragen kunnen gaan over praktische zaken zoals hulpmiddelen en toiletgedrag, maar ook over de emotionele belasting en hoe zij daar mee omgaan. Op kleineboodschap.nl zijn medisch specialisten en verzorgers actief, die op afstand hulp bieden. Bosch benadrukt het anonieme karakter van het forum op de website. Dit is voor veel patienten belangrijk. De stap naar de dokter is voor deze doelgroep soms net iets te groot. Kleineboodschap.nl geeft ze hopelijk een duwtje in de rug.
Over het boekje “Kleine Boodschap”
Om aandacht te vragen voor het platform vroeg CSN auteurs Kluun, Aaf Brandt Corstius, Annemarie Oster en Peter Winnen een kort verhaal, ofwel een “kleine boodschap†te schrijven. Het leverde vier grappige en soms ontroerende verhalen op over het omgaan met incontinentie, lichamelijke ongemakken en schaamte. Met het mini-boek, dat gratis te downloaden is via de site, wil CSN het zelfvertrouwen van incontinentiepatienten vergroten en het taboe bij anderen doorbreken.
Over de Continentie Stichting Nederland
De Continentie Stichting Nederland (CSN) is opgericht in 2007 voor mensen die te maken hebben met incontinentie, op wat voor een manier dan ook. De missie van de stichting is om het taboe te doorbreken en objectieve en onafhankelijke informatie over incontinentie te verschaffen aan alle mensen die hier hinder van ondervinden, of iemand kennen die last heeft van incontinentie. Daarnaast werft CSN fondsen ter ondersteuning van nieuw en bestaand wetenschappelijk onderzoek naar incontinentie. Zie ook www.continentiestichting.nl.