Maatwerk is de oplossing om ouderenzorg betaalbaar te houden
ArrayPersbericht van ActiZ
ActiZ doet aanbod aan politiek en samenleving om 1,2 miljard euro te besparen
Maatwerk is de oplossing om ouderenzorg betaalbaar te houden
Het Centraal Planbureau (CPB) raamt voor de komende jaren een demografische groei van 4% per jaar (exclusief inflatie), wat een evenredige budgetgroei voor de ouderenzorg betekent. Om de zorg aan de groeiende groep ouderen ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, is dan ook een fundamentele organisatiewijziging van de langdurige zorg noodzakelijk.
ActiZ doet daarom vandaag een aanbod aan de politiek en de samenleving. Zij heeft een Deltaplan Ouderenzorg opgesteld met de oplossing om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden aan die groep mensen die ook in de toekomst zorg nodig heeft. Die oplossing is maatwerk voor individuele clienten en een afbraak van de bureaucratie in de branche. Om op deze manier de kosten voor de ouderenzorg in 2017 met Euro 1,2 miljard per jaar te verminderen. ActiZ geeft hiermee invulling aan een breed gedragen opvatting (waaronder het zojuist gepubliceerde SER-advies en de Agenda voor de zorg), dat vooral de AWBZ ingrijpend hervormd moet worden.
Om dit Deltaplan Ouderenzorg te realiseren, stelt ActiZ de volgende uitgangspunten:
1. de bestedingsmacht ligt bij de client;
2. de client maakt met de zorgaanbieder afspraken over de te leveren zorg die de client echt nodig heeft;
3. het is van cruciaal belang dat de overheid alle overbodige regels schrapt, waardoor de zorgorganisaties flexibeler en efficienter kunnen werken.
Hiervan uitgaande heeft ActiZ berekend, gebaseerd op gegevens van het Centraal Plan Bureau, dat een besparing in de ouderenzorg mogelijk is van Euro 145 miljoen in 2013, oplopend tot Euro 1,2 miljard in 2017. Hiermee wordt de verwachte jaarlijkse kostengroei van 4,0% (exclusief inflatie) gedempt tot 2,0% in 2017. Om dit te kunnen realiseren wil ActiZ duidelijke afspraken met het nieuwe kabinet maken over deze kostenbeheersingsmaatregel en de daarbij behorende voorwaarden. Gelet op het belang en het aandeel van de ouderenzorg (tweederde van de AWBZ-kosten) vinden wij een convenant met de overheid, clientenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten over dit Deltaplan Ouderenzorg dan ook niet meer dan logisch.
De client aan het stuur
ActiZ geeft al langere tijd aan dat door preventie, het betrekken en ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers en de inzet van technologie mensen langer thuis kunnen blijven wonen en (daardoor) minder gebruik hoeven maken van zorg. Daar willen we de komende periode nog meer nadruk op leggen. Ook als mensen uiteindelijk toch langdurige zorg nodig hebben, is ActiZ van mening dat zij zoveel mogelijk eigen regie moeten houden. Vandaar dat de client (of zijn vertegenwoordiger) de bestedingsmacht moet hebben om in dialoog met de zorgorganisatie van zijn keuze, die zorg in te kopen, waar hij behoefte aan heeft. De zorgorganisatie gaat niet langer uit van standaard zorgpakketten, maar levert maatwerk per individu. In dit nieuwe model legt de zorgorganisatie verantwoording af aan de client. ActiZ is ervan overtuigd dat dit leidt tot geringere zorgkosten per client, omdat nadrukkelijk wordt gekeken wat in het individuele geval nodig is.
Minder regels is meer tijd voor zorg
Al jaren probeert ActiZ met de overheid te komen tot mogelijkheden om regelgeving en administratieve lasten drastisch te verminderen. In het Deltaplan Ouderenzorg maken we hier rigoureus werk van, want zorgprofessionals moeten naar onze mening de meeste tijd van hun werk besteden aan het leveren van goede, persoonlijke zorg. De eerste resultaten van projecten rond regelarme zorg tonen dit effect al aan. ActiZ pleit er dan ook voor om heldere afspraken met het kabinet te maken over het afschaffen van alle overbodige regels, waardoor de zorgorganisaties flexibeler en efficienter kunnen werken. Daarbij staat uiteraard volledige transparantie naar alle betrokkenen, over de (kwaliteit van de) zorg die wij leveren, voorop.
Agenda voor de zorg en SER-advies
Bovenstaand aanbod van ActiZ aan de politiek en samenleving is helemaal in lijn met de Agenda voor de zorg die vandaag is verschenen. De Agenda voor de zorg is een gezamenlijk initiatief van vertegenwoordigers van consumenten, clienten, zorgaanbieders, zorgverleners en zorgverzekeraars (*). Zij doen gezamenlijk een aanbod aan het nieuwe kabinet om de zorg verder te verbeteren en daardoor een belangrijke bijdrage te leveren aan de beheersing van de zorguitgaven. De Agenda bevat voorstellen rond negen thema’s, waarbij de kracht ligt in een integrale aanpak van de gezondheidsproblematiek over sectoren heen. Ook het dit weekend gepubliceerde SER-advies stelt de hervorming van de AWBZ voor, waarin voor met name de ouderenzorg ingrijpende veranderingen worden aangegeven.
(*) De Agenda voor de zorg wordt onderschreven door ActiZ, CSO de koepel van ouderenorganisaties, GGD Nederland, GGZ Nederland, de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de patientenfederatie NPCF, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten (OMS), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).