Radiotherapie vanaf nu ook mogelijk in Emmen

0
578

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft op het gebied van radiotherapie haar dienstverlening uitgebreid door ook in Emmen een bestralingsfaciliteit te openen. Het UMCG wil hiermee zorg dichtbij de patient leveren.

Vanaf deze week kan een groot deel van de oncologiepatienten uit Zuidoost Drenthe en de regio Stadskanaal die bestraald moeten worden, behandeld worden op het terrein van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Tot nu toe moesten oncologiepatienten uit deze regio voor een bestraling nog afreizen naar Groningen. De vestiging in Emmen is een onderdeel van de afdeling Radiotherapie van het UMCG en kwam tot stand in samenwerking met het Scheper Ziekenhuis. De afdeling maakt gebruik van een CT-scan en laboranten van het Emmense ziekenhuis als voorbereiding op de bestraling. De kwaliteit van de behandeling is volgens de geldende UMCG-standaard.

Radiotherapeuten van het UMCG houden nu al wekelijks spreekuur voor patienten in het Scheper Ziekenhuis ter voorbereiding op hun bestraling. Ook hebben zij regelmatig patientoverleg met specialisten van het ziekenhuis in Emmen. De bestraling zelf vond tot nu toe plaats in Groningen. Gedurende 1 tot 6 weken moeten patienten dan dagelijks meerdere uren reizen voor hun bestraling. De reistijd maakt de soms toch al zware behandeling extra belastend. Een locatie in Emmen heeft daarom grote meerwaarde voor deze patienten

In het nieuwe radiotherapiecentrum gaan radiotherapeuten, laboranten en medewerkers zorgadministratie en patientenservice van het UMCG dagelijks radiotherapeutische zorg aan patienten bieden. Het centrum biedt plaats aan twee bestralingstoestellen, waarmee jaarlijks ongeveer 1.000 patienten zullen worden behandeld. Afhankelijk van de indicatie, de capaciteit, het postcodegebied en de wens van de patient worden patienten ingepland voor bestraling en/of follow up in Emmen.

In eerste instantie wordt gestart met de behandeling van patienten met borstkanker, endeldarmkanker, longkanker en patienten met palliatieve indicaties. Op korte termijn zullen zo mogelijk ook patienten met prostaat- en slokdarmkanker in Emmen behandeld worden.

Met de samenwerking spelen het UMCG en het Scheper Ziekenhuis in op de toenemende vraag naar radiotherapie in Noord-Nederland. Het UMCG beschikt in Groningen over zeven bestralingstoestellen, waarmee jaarlijks zo’n 4.100 patienten worden bestraald. Met de twee extra toestellen in Emmen wordt voorzien in de benodigde extra capaciteit, waardoor meer patienten dichtbij huis behandeld kunnen worden.

De behandellocatie van het UMCG is gevestigd op de begane grond en een deel van de eerste verdieping van een nieuw gebouw “De Springplank” op het terrein van het Scheper Ziekenhuis.