Dag van de eierstokkanker uitgeroepen

26/9 uitgeroepen tot dag van de eierstokkanker
Patientennetwerk Olijf en het UMC St Radboud roepen 26 september uit tot Dag van de Eierstokkanker. Dit gebeurt in Nijmegen tijdens een wetenschappelijk symposium. Initiatiefnemer prof.dr. Leon Massuger, hoogleraar gynaecologische kanker van het Radboud: ‘Samen met het patientennetwerk en de collega’s in het land willen we 26 september elk jaar opnieuw aangrijpen om aandacht te vragen voor deze zeer agressieve kanker.

Deze week zijn er bij het UMC St Radboud in Nijmegen drie evenementen op het gebied van eierstokkanker: een symposium en twee promoties. De Stichting Olijf, een patientennetwerk op het gebied van gynaecologische kanker en gynaecoloog prof.dr. Leon Massuger hebben deze wetenschappelijke evenementen aangegrepen om de Dag van de Eierstokkanker in het leven te roepen. Het initiatief wordt ondersteund door collega-specialisten in het land. Jaarlijks zal er op 26 september aandacht gevraagd worden voor de twaalfhonderd vrouwen die in Nederland elk jaar eierstokkanker krijgen en de duizend vrouwen, die eraan overlijden.

Op het moment van ontdekking is eierstokkanker vaak al verspreid door de hele buikholte. De tumoren kunnen dan niet meer volledig verwijderd worden. De gemiddelde overlevingsduur bij eierstokkanker is slechts drie jaar. Het goede nieuws is, dat veranderingen in de behandeling en een betere samenwerking tussen gynaecologen en andere specialisten de overlevingskans van patientes met eierstokkanker verbeterd hebben.

Massuger ‘We willen met de Dag van de Eierstokkanker bereiken dat er meer aandacht komt voor de impact die deze kanker op patientes en hun naasten heeft. Hopelijk komt er op deze manier ook meer geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van de ziekte en voor het verbeteren van de behandeling en de zorg.’

Tijdens een wetenschappelijk symposium op 26 september in Nijmegen staat de afweer tegen eierstokkanker centraal. Hoe kan dit carcinoom ontsnappen aan ons natuurlijke afweersysteem? Kan het afweersysteem zo geprikkeld worden, dat de groei van de tumoren wordt beteugeld? Dit is ook het onderwerp van het proefschrift waarop Refika Yigit deze week promoveerde. Daarnaast worden op het symposium nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling en verbeteringen in de zorg op internationaal niveau besproken.

Het symposium wordt afgesloten met de promotie van Anne van Altena, gynaecologe bij het UMC St Radboud. Zij promoveert op de effecten van de samenwerking in oostelijk Nederland tussen elf regionale ziekenhuizen op de zorg voor patienten met eierstokkanker. Deze samenwerking heeft er onder andere toe geleid dat vrouwen vaker geopereerd worden door een gespecialiseerd gynaecoloog, waardoor de resultaten van de operaties verbeteren.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen