Spelend leren met serious games

0
294

Er zijn overtuigende aanwijzingen dat het spelen van serious games de vaardigheid van medici kan verbeteren. Dat blijkt uit een systematic review van onderzoekers van het AMC en TNO, gepubliceerd in de oktobereditie van het British Journal of Surgery.

De onderzoekers bekeken 25 studies uit de afgelopen zeventien jaar. In totaal bevatten deze onderzoeken data over dertig verschillende spellen. Het ging hier zowel om spellen die speciaal ontwikkeld zijn voor het medisch onderwijs, als commerciele sport-, actie- en schietspellen die de psychomotorische vaardigheden verbeteren.

‘Het bleek dat de commerciele spellen in sommige gevallen wel effect hebben, maar niet gezien kunnen worden als volwaardige medische training,’ zegt Marlies Schijven, co-auteur van het artikel. ‘Speciaal ontwikkelde serious games kunnen echter een ideale oefening voor medische professionals in training zijn.’

De schrijvers pleiten dan ook voor het ontwikkelen van nieuwe serious games die aansluiten op de opleiding van medici. ‘Voordat dergelijke spellen kunnen worden opgenomen in het curriculum, moeten ze wel worden gevalideerd,’ zegt Schijven.

bron: AMC