Eerste VerslavingsApp van Nederland

GGZ-instellingen komen met applicatie voor de smartphones
Eerste  ‘verslavingsapp’ van Nederland nieuw hulpmiddel.
De GGZ-instelling voor verslavingszorg, Ready for Change, komt deze maand met de eerste ‘verslavingsApp’ van Nederland. De App wordt gratis verkrijgbaar in de App store. Nederland heeft de primeur, binnenkort volgt de internationale versie van de ‘App Ready for Change’.

De App kan worden gedownload op het Apple en Android platform. De verslavingsApp bevat o.a. een zelftest. Ook bevat de App een grote button voor noodhulp. De gebruiker krijgt dan rechtstreeks contact met een hulpverlener.

Voor ex-verslaafden bevat de App een programma waarmee ze hun ‘cleantijd’ kunnen berekenen: hoeveel dagen en hoeveel uren ze van de drank of drugs af kunnen blijven. Ook heeft de App de button ‘terugvalpreventie’ met informatie over zelfhulpgroepen in de buurt van de gebruiker van de App. De App bevat verder buttons met praktische informatie, ook voor partners, vrienden en familie.

De eerste verslavingsApp van Nederland is gebouwd door de Amerikaanse applicatiebouwer Tristit. Het Amerikaanse bedrijf ziet Nederland als springplank voor het bouwen van Apps voor de gezondheidszorg in Europa.

Ready for Change is o.a. gespecialiseerd in de behandeling van verslaving aan alcohol, cocaïne, cannabis, GHB, gokken en eten.  Het is de bedoeling dat de App nog wordt uitgebreid met toepassingen voor de andere verslavingsvormen.

Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt voor bijna 1,5 miljard euro verlies per jaar door verzuim en productiviteitsverlies van verslaafde werknemers. Probleemdrinkers zijn, zo blijkt uit diverse onderzoeken, twee tot vier keer zo vaak betrokken bij bedrijfsongevallen als hun niet-drinkende collega’s. Ruim 1,8 miljoen Nederlanders lijden aan een verslaving. Onder hen zijn niet alleen de zichtbare junks op straat, maar juist ook veel ‘onzichtbare’ verslaafden. Mensen die gewoon elke dag naar hun werk gaan alsof er niets aan de hand is. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 10 werknemers een verslavingsprobleem heeft.