Osira Amstelring en Abvakabo oneens over interpretatie

Array

Osira Amstelring heeft de Abvakabo gevraagd om één verduidelijking in de tekst van het principeakkoord aan te brengen. Na wederzijdse raadpleging van de achterbannen bleek er interpretatieruimte in het principeakkoord. Net als de bond wil ook Osira Amstelring voor iedereen die dat wil een achturige werkdag, maar de dagelijkse praktijk vraagt nou eenmaal extra handen aan het bed op piekmomenten van de dag. Ondanks diverse pogingen om tot een definitief akkoord te komen, wijst de Abvakabo deze verduidelijking af. Vandaag organiseert de bond weer een stakingsactie met 15 medewerkers huishoudelijke dienst Sint Jacob.

Nadat de Abvakabo begin dit jaar de CAO VVT niet wilde ondertekenen en aankondigde ‘dan maar acties te gaan voeren bij de verschillende zorginstellingen’ ligt Osira Amstelring systematisch onder vuur volgens hetorganizing principe. Begin september 2012 zijn conceptafspraken tussen Osira Amstelring en de Abvakabo gemaakt. Die gaan onder andere over het terugschroeven van de geflexibiliseerde werktijden van zorgmedewerkers en het aan de teams teruggeven van de verantwoordelijkheid om zelf te roosteren.Achterbanraadpleging

Net zoals de Abvakabo het principeakkoord ter instemming voorlegde aan haar achterban, legde Osira Amstelring het voor aan de ondernemingraden en de centrale clientenraad. Zij vertegenwoordigen de medewerkers en de clienten. Ook werd de overeenkomst voorgelegd aan de andere vakorganisaties. Een gedeelte van het principeakkoord heeft namelijk betrekking op het eerder gesloten Sociaal Plan. De vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ zijn medeondertekenaars van dit Sociaal Plan en moeten dus geraadpleegd worden.

Ons voorstel: één nuancering
Na deze raadplegingen is Osira Amstelring gekomen met één verduidelijking. Deze gaat over de piekmomenten op een dag, die kortdurend extra menskracht vragen, maar niet per definitie achturige diensten opleveren.Een piekmoment in de zorg is bijvoorbeeld de ochtend, als clienten uit bed willen en gewassen, aangekleed en verzorgd willen worden.

Daarnaast hebben de andere vakbonden schriftelijk laten weten niet akkoord te gaan met een wijziging van het Sociaal Plan. Voor dit punt uit het principeakkoord heeft Osira Amstelring inmiddels een alternatieve oplossing zonder het Sociaal Plan open te breken. De betrokken medewerkers van de huishoudelijke dienst hebben hierover inmiddels gesprekken gehad met de personeelsadviseur.

Osira Amstelring wil graag ondertekenen
Osira Amstelring betreurt de ontstane situatie, met name omdat clienten en medewerkers hier hinder van ondervinden. Osira Amstelring wil met bovengenoemde verduidelijking het principeakkoord ondertekenen. Met de op één punt voorgestelde verduidelijking kan het akkoord ook daadwerkelijk in de praktijk uitgevoerd worden.
Bron: RSSCockpit.com

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen