UMCG-onderzoekers worden hoogleraar in Harbin, China

Array

Dr. Wijnand Helfrich, onderzoeker bij Translationele Chirurgische Oncologie (TCO), is benoemd tot honorair hoogleraar aan de Harbin Medical University (HMU) in Harbin, China. Hij ontving het hoogleraarschap onder andere vanwege zijn belangrijke wetenschappelijke bijdragen en jarenlange samenwerking op het gebied van kankeronderzoek met deze grote universiteit in Noord-China. Onderzoeker dr. Edwin Bremer bij TCO werd benoemd tot visiting professor. Deze benoemingen zijn een tastbaar resultaat van het internationaliseringsbeleid van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Helfrich werd in 2008 al benoemd tot visiting professor aan HMU en krijgt nu dus een honorair hoogleraarschap toegekend. Dr. Edwin Bremer heeft meerdere persoonlijke prestigieuze subsidies verworven en is binnen een tenure track aangesteld als universitair docent. Op 24 september bezocht een delegatie uit Harbin Groningen en kende Helfrich en Bremer hun professoraten toe.

Het begon allemaal in 2004 toen een Chinese stagestudent Helfrich attendeerde op de onderzoeksgroep van hoogleraren Baofeng Yang en Yin Zhou en dat werd de start van een reeks bezoeken over en weer. Ondertussen werken Helfrich en Bremer al jaren met de collega’s van HMU aan gezamenlijke publicaties, stellen samen subsidieaanvragen op en verzorgen uitwisselingen van studenten.
Het team van Helfrich en Bremer en de groep aan HMU werkten onder andere samen aan onderzoek naar een nieuwe vorm van immuuntherapie voor het bestrijden van kanker. Ze publiceerden hierover in het tijdschrift `Clinical Cancer Research’. Dat artikel werd door de American Association for Cancer
Research uitgeroepen tot `Must Read of the Month.’

Waar in het UMCG jaarlijks ruim 3400 studenten aan de medische faculteit studeren, kent de Harbin Medical University jaarlijks 10.000 studenten. De campus in de Noord-Chinese stad beslaat ruim 240 hectare en het wetenschappelijk onderzoek is van een uitstekend wetenschappelijk niveau.
Jaarlijks stijgt HMU in internationale rankinglijstjes. Professor Yin Zhou, decaan van de medische faculteit, is onder andere vermaard door de ontdekking van de sterke anti-leukemiewerking van het geneesmiddel arsenic trioxide. Vorig jaar kreeg hij uit handen van professor Sibrand Poppema, college van bestuurvoorzitter van de RUG, een honorair hoogleraarschap aan de RUG.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen