Mercy Ships chirurg Dr. Gary Parker geëerd met hoge onderscheiding

Dr. Gary Parker, hoofd van de medische staf van de Africa Mercy, het hospitaalschip van Mercy Ships, heeft afgelopen maand in de Verenigde Staten een hoge onderscheiding van enkele internationale medische organisaties ontvangen. Dr. Gary Parker is al ruim 25 jaar als chirurg verbonden aan Mercy Ships. Aan boord van de varende ziekenhuizen Anastasis en  Africa Mercy heeft hij al duizenden patienten geopereerd aan de meest afschuwelijke gezichtsverminkingen. Vaak door tumoren en vergroeiingen van de kaak hebben veel Afrikanen geen enkele kans op een normaal leven. Omdat geld en goede medische zorg ontbreekt worden zij vanwege hun vaak afstotende gezichtsafwijking verstoten uit de samenleving. Op de website van Mercy Ships (www.mercyships.nl) zijn foto’s te zien van patienten vóór en na hun operatie. Deze operaties, die overigens allemaal gratis worden verricht door de vrijwilligers van Mercy Ships, maken voor deze mensen letterlijk een wereld van verschil.

Dr. Gary Parker heeft zijn leven gewijd aan het dienen van de armen in ontwikkelingslanden. Al meer dan 25 jaar werkt en woont hij aan boord van schepen van Mercy Ships, samen met zijn vrouw Susan en hun twee tienerkinderen, die aan boord zijn opgegroeid. Aan boord van de Africa Mercy is ook een school waar kinderen van medewerkers onderwijs kunnen volgen. Uniek is dat Dr. Gary Parker zijn bijzondere vaardigheden op het gebied van gezichtsreconstructie inzet zonder salaris te ontvangen. Alle medewerkers namelijk die aan boord werken doen dat op basis van vrijwilligheid. Zij moeten zelfs een bijdrage betalen in kost en inwoning. Aan boord zijn ongeveer 450 mensen uit maar liefst veertig verschillende landen werkzaam. Sommigen enkele maanden, anderen jarenlang, zoals dus Dr. Gary Parker.

Momenteel ligt de Africa Mercy in Guinee. Op uitnodiging van de regering van dit West-Afrikaanse land ligt het varende ziekenhuis van Mercy Ships tot de zomer van 2013 in de haven van Conakry en zal daar duizenden operaties verrichten. Aan boord zijn maar liefst zes operatiekamers beschikbaar. Daarnaast heeft dit schip van ca 150 meter lang een verpleegafdeling van bijna 80 bedden beschikbaar.

Verpleegkundigen hard nodig!
Om te kunnen voldoen aan de enorme vraag van mensen om geholpen te worden heeft Mercy Ships jaarlijks veel verpleegkundigen nodig. Ook uit Nederland gaan elk jaar tientallen verpleegkundigen voor enkele maanden of langer naar de Africa Mercy. Vaak worden zij door giften van vrienden, familie, kerk of bedrijven in staat gesteld voor langere tijd dit geweldige werk te doen. Voor wie belangstelling heeft om op deze unieke plek in Afrika, samen met zoveel andere vrijwilligers uit zoveel landen, de armsten van de wereld te dienen zou eens kunnen kijken op de website van Mercy Ships Holland. Belangstellenden kunnen daar veel meer informatie vinden en zich aanmelden voor een introductieweekend. Men kan ook bellen met het kantoor in Rotterdam. Het zou natuurlijk een fantastische kans zijn om een periode met Dr. Gary Parker te kunnen samenwerken en met al die andere chirurgen en verpleegkundigen, uit Amerika, Zuid-Afrika, Noorwegen of uit zoveel andere landen!

“Dr. Gary’s zorgzame en bekwame handen hebben veel levens veranderd, en hij blijft een prachtige bron van inspiratie voor patienten en bemanning,” zei Don Stephens, Oprichter van Mercy Ships, naar aanleiding van de onderscheiding. Dr. Parker zelf: “Het is hartverscheurend om de mensen te zien sterven in deze arme landen. Alleen omdat zij geen toegang hebben tot -wat in ontwikkelde landen zou worden beschouwd als – basiszorg. Als ik kijk naar de wanhoop waar velen van deze armen mee leven, vind ik het nogal overweldigend. Wordt het mij bijna teveel. Ik probeer mij maar te richten op één persoon, één dag, ik kan niet alles tegelijk.”

Hij voegt eraan toe: “Ik heb horen zeggen dat voor geloofwaardige hoop op de toekomst, die hoop ook tastbaar en merkbaar in het heden moet zijn. De genezing die onze patienten vandaag ervaren kan de kiem zijn van hoop op een betere toekomst voor zichzelf, hun families en hun gemeenschappen.”

Over Mercy Ships: Mercy Ships zet ziekenhuisschepen in om gratis gezondheidszorg, capaciteitsopbouw en duurzame ontwikkeling aan te bieden aan mensen die anders geen toegang hebben tot medische zorg in de derde wereld. Opgericht in 1978 door Don en Deyon Stephens, heeft Mercy Ships gewerkt in meer dan 70 landen, met dienstverlening ter waarde van meer dan één miljard euro, en impact op meer dan 2,35 miljoen directe begunstigden. Elk jaar heeft Mercy Ships meer dan 1.200 vrijwilligers uit meer dan 40 landen aan het werk. Professionals zoals chirurgen, tandartsen, verpleegkundigen, opleiders in de gezondheidszorg, leraren, koks, zeelieden, ingenieurs en landbouwkundigen. Zij doneren hun tijd en vaardigheden aan de zorg voor anderen. Mercy Ships is daarmee het gezicht van liefde in actie en brengt hoop en genezing aan de armen. Voor meer informatie: www.mercyships.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen