Nieuwe methode van spataderbehandeling

Array

Dichtlijmen van aderen is effectief, snel en pijnloos
Het Maastricht UMC+ gaat binnenkort van start met een nieuwe pijnloze methode van cosmetische spataderbehandeling, de zogenoemde lijmmethode. Daarmee is het Maastricht UMC+ wereldwijd de zesde kliniek die deze methode toepast.

De behandeling bestaat uit het afsluiten van de zieke stamaderen met een speciale weefsellijm, die in de ader wordt ingebracht via een soort katheter voor eenmalig gebruik. Daardoor ontstaat een volledige en permanente sluiting van de stamader, waardoor de spataderen vanzelf verdwijnen. Het kan een alternatief zijn voor chirurgisch ingrijpen, wegbranden (met laser, stroom of stoom) of het met chemicalien van binnenuit etsen van de spataderen. De behandeling met weefsellijm is volledig pijnloos; er is dus ook geen lokale verdoving of narcose nodig. De ingreep duurt twintig tot dertig minuten, en de patient kan na de behandeling meteen naar huis en al zijn activiteiten hervatten. Inmiddels zijn er wereldwijd vele tientallen patienten effectief behandeld met de nieuwe methode zonder noemenswaardige complicaties.

De lijmmethode is alleen inzetbaar bij oppervlakkige spataderen. Behandeling van deze spataderen wordt ook wel om cosmetische redenen uitgevoerd, maar de behandeling is ook vaak medisch geïndiceerd. Veelal gaan spataderen gepaard met vermoeidheid en pijn in de benen, of is er wel degelijk een ernstiger onderliggend lijden aanwezig dat kan leiden tot oedeem, huidafwijkingen of een open been. Spataderen ontstaan meestal door lekkende of slecht functionerende kleppen, waardoor het bloed in het been terugstroomt. Daardoor stijgt de druk in de ader, en zet deze uit. Spataderen liggen soms als kronkelende kabels op het been.

De nieuwe methode van spataderbehandeling is in Nederland voor het eerst toegepast in het flebologisch centrum Oosterwal te Alkmaar door dr. James Lawson. Omdat de behandeling zo nieuw is, wordt deze door zorgverzekeraars voorlopig nog niet vergoed. Vaatchirurg Lawson is sinds kort werkzaam op de afdeling Dermatologie van het Maastricht UMC+. Hij gaat de samenwerking tussen vaatchirurgen en dermatologen vormgeven in het nieuwe Hart- en Vaatcentrum. Door deze nauwe samenwerking verwacht hij dat de zorg rond de patienten met spataderen nog verder kan verbeteren. Een andere taak is de aanstaande dermatologen op te leiden in de verschillende technieken die bij de behandeling van spataderen mogelijk zijn.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen