Nobelprijs voor stamcelonderzoek

Array

`Mooi nieuws’ noemt Gert-Jan Veenstra, professor in de moleculaire ontwikkelingsbiologie, de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor het onderzoek naar pluripotente cellen: cellen die zich kunnen ontwikkelen naar alle andere typen volwassen lichaamscellen. Sir John B. Gurdon en Shinya Yamanaka winnen de prijs gezamenlijk, voor hun doorbraken in het denken over de mogelijkheden van lichaamscellen.

Kikkeronderzoek
Een bevruchte eicel groeit uit tot een heel organisme, dat bestaat uit honderden soorten gespecialiseerde cellen zoals huidcellen, spiercellen en bindweefselcellen. Gurdon ontdekte in 1962 dat die specialisatie omkeerbaar is. Zo verving hij de kern van een kikker-eicel door de kern van een volwassen kikker-darmcel. Uit deze aangepaste eicel groeide alsnog een gezond kikkervisje. Hiermee toonde hij aan dat volwassen, gespecialiseerde cellen nog steeds alle informatie bezitten om uit te groeien tot een volledig organisme, met alle celtypen.

Reprogrammeren van cellen Ruim veertig jaar later, in 2006, ontdekte Yamanaka hoe hij volwassen muizencellen kon reprogrammeren tot onvolwassen stamcellen die nog alles kunnen worden. Deze ontdekking maakt het stamcelonderzoek minder ethisch beladen, omdat er geen embryonale stamcellen van andere organismen gebruikt hoeven te worden.

Volgens Veenstra heeft Yamanaka gezorgd voor de praktische toepassing van de eerdere, belangrijke ontdekkingen van Gurdon. Veenstra is erg blij met de Nobelprijs, die een grote boost voor zijn eigen onderzoek en werkveld betekent.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen