Counseling en sport verkleinen last overgangsklachten

– Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) tonen aan dat vrouwen die als gevolg van een behandeling tegen borstkanker vervroegd in de overgang terecht zijn gekomen, baat hebben bij verschillende gedragsinterventies. De resultaten staan vandaag in de internationaal toonaangevende Journal of Clinical Oncology.

Menopauze
Bij vrouwen die ten gevolge van een behandeling tegen borstkanker vervroegd in de menopauze (overgang) zijn terechtgekomen zijn de verschijnselen – zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen of seksuele problemen – vaak iets heftiger dan bij vrouwen die dat op een natuurlijke wijze meemaken. Deze vrouwen zijn bovendien een stuk jonger en dergelijke klachten komen dus vrij plotseling.

In een eerder onderzoek van het NKI-AVL werd aangetoond dat er twee verschillende medicijnen goed blijken te werken tegen opvliegers. Beide medicijnen hebben enkele bijwerkingen en dus kiezen sommige vrouwen ervoor om niet nóg meer medicijnen te gebruiken. Om die reden ging het NKI-AVL op zoek naar alternatieven.

Interventie
In een grote, door KWF Kankerbestrijding gesubsidieerde, studie waaraan veertien centra in de regio’s Amsterdam en Rotterdam deelnamen, werden verschillende gedragsinterventies getest: cognitieve gedragstherapie (CGT), sport en een combinatie van CGT en sport. De CGT, zes groepssessies met thuiswerk en relaxatieoefeningen, had vooral als doel om beter om te leren gaan met overgangsklachten. De sportinterventie, enkele uren per week intensief sporten, moest vooral voor een vermindering van opvliegers zorgen.

Gunstig effect
Uit het onderzoek bleek dat beide interventies een gunstig effect hadden op overgangssymptomen en tevens op seksualiteit en lichamelijke fitheid. Onderzoeker Neil Aaronson merkte echter wel dat beide interventies in de praktijk lastig waren vol te houden. “De klachten,” legt hij uit, “kunnen in eerste instantie nog iets verergeren. Het kan soms een tijdje duren voordat er resultaat is. Het is dus belangrijk dat de vrouwen doorzetten.”

Internetplatform
De resultaten, die vandaag worden gepubliceerd in de gezaghebbende Journal of Clinical Oncology (JCO), zijn zo hoopgevend dat de onderzoekers door middel van een subsidie van de stichting Pink Ribbon, momenteel bezig zijn om de CGT-interventie te vertalen naar een internetplatform, zodat de vrouwen ook vanuit huis kunnen meedoen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen