MedicineX: Self Tracking, de nieuwe orde?

Array

MedicineX Stanford Palo Alto, September 2012
Door: Erich Taubert,

Eind september vond in Palo Alto California het MedicineX congres plaats waar de meest vooraanstaande partijen binnen de Amerikaanse zorginnovatie aanwezig waren. Om te beginnen sergei Brin van Google en zijn vrouw anne Wojcicki, oprichter van 23andMe.com, het humaan genoom online. Dr Roni Zeiger, die tot voor kort nog chief medical officer was bij Google en vele anderen die je kunt vinden op http://medicinex.stanford.edu/confirmed-speakers-medicine-x-2012/. Maar vooral veel patienten die in de afgelopen jaren hun sporen verdienden in het online opkomen voor patientenbelangen. Het ging drie dagen over zorginnovatie en invloed van patienten hierop gaan hebben is niet mis te verstaan. De eerste dag werd vooral gesproken over self tracking. Niet alleen binnen de zorg is het verzamelen van data over jezelf actueel. Quantified self is een beweging die hier volledig op gericht is.
Ook in Nederland is de internationale Quantified Self beweging in opkomst. Natuurlijk in de vorm van Geeks die alles van zichzelf proberen te meten. Brainwaves, gewicht, calorieen, happiness, plas, aantal stappen, gps locaties en nog veel meer. Tegenwoordig bestaan er apps (Foodzy) waarop je elke maaltijd fotografeert om deze vervolgens via sociale media te laten waarderen op gezondheid. Het zijn niet meer alleen de Geeks die alles bijhouden. Suzannah Fox van Pew Internet presenteerde tijdens medicineX ,@Stanford, de laatste cijfers over self tracking in Amerika. 85% heeft een smartphonevol sensoren. 43% heeft hierop een app gedownload waarmee tracking mogelijk is. 11% gebruikt zelfs een specifieke healthcare app voor tracking. Het tracken lijkt steeds meer toe te nemen. Kijk maar naar het gebruik van hardloop apps en bluetooth weegschalen die ook in Nederland steeds meer terrein winnen. In de toekomst zulen we allerlei sensor systemen zien opkomen waarmee passief informatie wordt verzameld. Nu is dat nog ons telefoontje. Een mooie ontwikkeling zijn de wearables. T-shirts met sensorsystemen erin. Google glasses komt eraan en u kent wellicht de FitBit, jawboneUp en BodyMedia accelerometer devices die continu activiteit, hartslag en andere variabelen meten.
Het delen van deze informatie ligt gevoeliger. Nog 54% gooit programma’s van de telefoon af vanwege de angst om persoonlijke informatie bloot te geven. Dit zal veranderen. Het nut van self tracking wordt steeds duidelijker en het adopteren van deze methoden groeit. Self tracking heeft een grote impact op het leven van de trackers. 34% zegt andere beslissingen te nemen over hun gezondheid. 40% zegt andere vragen te stellen aan hun dokters en 46% verteld dat hun totale visie op gezondheid is veranderd. Het is duidelijk dat het vastleggen van zinvolle data over ziekte en gezondheid een verrijking in de informatie uitwisseling tussen patient en dokter gaat opleveren.
Tracking is onder te verdelen in observatie, actief en liefst passief vastleggen van data, reflectie hierop en mogelijk zelfs aanpassing van gedrag. Hiertoe moet de data echter worden geinterpreteerd. Mensen hebben weinig aan medische data. Om gedrag te veranderen moet de data in de vorm van informatie worden gepresenteerd. Verder wil je de selftracker stimuleren met die informatie ook iets te doen. De eerste winst is inzicht. Maar het gaat verder. Vele mensen spelen serious games op hun mobiel apparaat. Ze meten en stellen zichzelf doelen. Door deze te delen in een gelijkgestemde gemeenschap worden succesen bereikt en wordt de winst gemakkelijker vastgehouden. Een belangrijke factor om succes te hebben met deze methoden is het inbouwen van selftracking applicaties in een groter netwerk. Voor patienten die bereid zijn hun informatie te delen blijkt de juist de directe feedback vanuit de gemeenschap zeer motiverend te werken en ontstaat een zeer positieve manier om naar gezondheid en ziekte te kijken.
Een mooi praktijkvoorbeeld is te vinden in een community van Crohn en colitis ulcerosa patienten. Zij komen samen op de website crohnology.com, gestart door Crohn patient Sean Ahrens. Ze delen daar ervaringen en tracken hun status. Hoewel wij nogal eens vreemd aankijken tegen patienten die ons verassen met stapels gedetailleerde informatie, wordt dit op Crohnology een waardevol instrument dat door het delen binnen de community meerwaarde voor alle patienten oplevert. Hier wordt een taak van de dokter vervangen door onderling support en kennisdeling. Het aantal bezoeken aan de arts word minder en het contact efficienter en waardevoller.
De wijze waarop de gezondheidszorg nu is georganiseerd geeft weinig ruimte voor deze initiatieven. Er moeten tools worden ontwikkeld en gebruikt, communities gestart, IT afdelingen gemoderniseerd en zorgverzekeringen overtuigd. Voordat we op een goede manier gebruik kunnen maken van deze sterk opkomende beweging zal het verdienmodel moeten worden aangepast. Hiervoor moeten eerst de effecten van selftracking worden gekwantificeerd. Met 1.4 miljard gezondheids gerelateerde zoekopdrachten per maand op Google kunnen we in ieder geval stellen dat de mens een ander soort patient zal worden. Het kan niet anders of ook de dokter zal een ander soort dokter worden.

Erich Taubert

_____________________________

Bekijk hier de video’s van de MedicineX

Recente artikelen