Maasstad Ziekenhuis genomineerd voor Nationale Patiëntveiligheid Award

Array

Het publiek mag vanaf vandaag stemmen
Het Maasstad Ziekenhuis is één van de drie genomineerden voor de Nationale Patientveiligheid Award 2012 met het initiatief ‘preventieve nefrologische zorg.’  Met dit project streeft het Maasstad Ziekenhuis naar bewustwording bij patienten met nierschade en beperking van verder nierfunctieverlies. De Nationale Patientveiligheid Award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt door VMS aan een ziekenhuis dat zich met resultaat heeft ingezet om de patientveiligheid te verbeteren.

Het initiatief van het Maasstad richt zich op het voorkomen van verdere nierschade bij patienten die een onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel ondergaan. Dit middel wordt vaak gebruikt bij diagnostische onderzoeken als CT-scan en hartcatheterisatie en kan verdere nierschade veroorzaken. Om het risico op nierschade door contrast te beperken, heeft het Maasstad Ziekenhuis een speciale polikliniek geopend. Doel is om maatregelen voor te schrijven ter voorkoming van nierschade door contrast.

 

Stemmen

Welk ziekenhuis van de drie genomineerde initiatieven de award uiteindelijk in de wacht sleept, bepaalt het publiek. Vanaf vandaag kan er via de website van VMS worden gestemd. Het initiatief met de meeste publieksstemmen mag op 15 november tijdens het slotcongres van het VMS Veiligheidsprogramma de award in ontvangst nemen. VMS staat voor VeiligheidsManagementSysteem en vormt het systeem waarmee ziekenhuizen continue risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen.

 

Eerste resultaten

Op de speciaal ingerichte polikliniek bleek dat patienten, in grote mate, niet op de hoogte waren van hun verminderde nierfunctie. Uitleg omtrent de nierfunctie en de noodzaak dit te laten vervolgen via de huisarts dan wel de nierspecialist werd op deze polikliniek besproken. Uiteindelijk trad dankzij de genomen maatregelen in slechts 3% van de patienten nierfunctie-achteruitgang op door contrast, waarbij dit in alle gevallen van voorbijgaande aard was.

 

Bovenop de eisen van het VMS programma heeft het Maasstad nog een urine-onderzoek toegevoegd om te kijken in hoeverre er sprake is van aanzienlijk eiwitverlies. Hiervan weten we dat dit een van de grootste risicofactoren is voor verdergaande nierfunctie-achteruitgang. Bij 30 (8,2%)  van de 366 patienten bleek er, hoewel tevoren niet bekend, een hoog-risico te bestaan op progressieve nierfunctie-achteruitgang. Door aanvullende nefrologische begeleiding en interventie wordt progressie van nierschade voorkomen.

 

Belang van preventie

Het belang van preventie en vroege opsporing van nierschade is groot. Toename van het aantal mensen met chronische nierschade en nierfunctieverlies dient beperkt te worden. Daarmee wordt tevens voorkomen dat chronische nierschade leidt tot complicaties, beperkingen en lagere kwaliteit van leven.

De initiatiefnemers Maasstad Ziekenhuis

Op de foto: Dr Iris Verberk, internist-nefroloog en Paul Gundlach, verpleegkundig specialist (M ANP).

 

Alle genomineerden op film

Naast het Maasstad Ziekenhuis zijn ook het Catharina Ziekenhuis en Isala Klinieken genomineerd. Het initiatief van het Catharina Ziekenhuis heet: In het geweer tegen medicatiefouten: implementatie en borging van een medicatie-VMS. Isala Klinieken is genomineerd met het project ‘Implementatie Veiligheidsmanagementsysteem’. Ze zijn te zien in een korte film op: http://www.vmszorg.nl/award2012.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Maasstad Ziekenhuis genomineerd voor Nationale Patiëntveiligheid Award"

  1. Nationale Patiëntveiligheid Award??? Mijn ervaring is dat je absoluut niet veilig bent in het Maasstadziekenhuis! Klagers lopen tegen een muur van leugens aan en kunnen rekenen op intimiderende brieven van de juristen van het ziekenhuis om je zo bang te maken, dat je vanzelf afhaakt. De Klebsielle was niet het enige gevaar hier, het zijn een aantal onbetrouwbare medewerkers die het Maasstadziekenhuis tot een uiterst onveilige omgeving maken! Patiëntenveiligheid….. Nee daarvoor moet je zeker niet bij het Maasstadziekenhuis zijn.

Comments are closed.

Recente artikelen