Geriatrische trauma-unit geopend in Rijnland Ziekenhuis

Array

Eind september opende de geriatrische trauma-unit van Rijnland Ziekenhuis, locatie Leiderdorp, haar deuren. Deze unit voorziet in een uniek zorgconcept voor de regio gericht op patienten van 70 jaar en ouder met een heup- of bovenbeenfractuur. Naast aandacht voor de breuk, is er ook oog voor alle andere zaken die van belang zijn voor een spoedig herstel van deze patientengroep.

Het herstelprogramma dat patienten op de unit doorlopen, sluit naadloos aan bij het revalidatieprogramma in Verpleeghuis Leythenrode of de thuissituatie. Binnen de unit werken de vakgroepen chirurgie, orthopedie en klinische geriatrie nauw met elkaar samen.

Voorafgaand aan de operatie wordt met de patient en zijn of haar naasten een uitgebreide intake (medisch en sociaal) gehouden. Zo kan direct na de operatie ingespeeld worden op de persoonlijke situatie en behoeften van de patient. Het doel van deze aanpak is om het herstel van de patient te optimaliseren en complicaties te voorkomen.

De huiskameromgeving van het traumacentrum biedt patienten een vertrouwde omgeving en helpt ze snel weer in hun normale ritme te komen. In plaats van in bed te liggen, kunnen ze al een dag na de operatie plaatsnemen in een van de stoelen in de huiskamer. Het contact tussen patienten onderling, het organiseren van activiteiten en gezamenlijke maaltijden in de huiskamer dragen bij aan een sneller herstel. Daarnaast wordt de familie en mantelzorg nauw betrokken bij het zorgproces, ook dit heeft een positieve invloed op het herstel.

Opening revalidatieafdeling voor mensen met (tijdelijke) geheugenproblemen
Tegelijk met de trauma-unit werd de afdeling De Wijde Aa van Verpleeghuis Leythenrode (onderdeel van Rijnland Zorggroep) geopend. De Wijde Aa is een revalidatieafdeling voor mensen met (tijdelijke) geheugenproblemen (zoals delier of lichte dementie) die een speciaal op hun situatie toegesneden revalidatieprogramma krijgen.

Bron: Rijnland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen