Herhaalstudie geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames

Array

In vervolg op de eerdere toezegging met betrekking tot de herhaalstudie naar geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames van minister Schippers (VWS), informeer de minister de Tweede Kamer dat de oplevering van deze studie opnieuw is vertraagd. Met de onderzoekers is afgesproken dat in oktober 2012 het finale rapport zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

In November 2006 verscheen Het HARM-rapport. De bedoeling was om het aantal geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames in Nederland in kaart te brengen. Daarnaast richtte het Harm-onderzoek zich ook op de kosten van de potentieel vermijdbare ziekenhuisopnames en op het benoemen van risicofactoren voor dergelijke opnames. Daartoe werden in 21 ziekenhuizen in Nederland 40 dagen lang het grootste deel van de ongeplande ziekenhuisopnames geanalyseerd. De frequentie van geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames bleek 2,4% van alle ziekenhuisopnames en 5,6% van de acute opnames. Van deze opnames werd 46% als potentieel vermijdbaar beoordeeld.

Het rapport deed politiek door de jaarlijks tienduizenden slachtoffers politiek veel stof opwaaien en er kwam een vervolgonderzoek met als opdracht hoe het aantal vermijdbare ziekenhuis gerelateerde opnames snel te verminderen.

Bron: Rijksoverheid & KNMG

Recente artikelen