Gemeenten doen ervaring op met nieuwe jeugdzorgtaken

Array

Op 1 januari 2015 worden gemeenten onder andere verantwoordelijk voor de huidige provinciale jeugdzorg. In het Transitieplan 2012 – 2015 is beschreven hoe gemeenten en provincie samen optrekken om het overgangsproces succesvol te laten verlopen. Gemeenten werken al geruime tijd in regionaal verband samen (IJsselland/Twente) en doen ervaring op met deze nieuwe taak door het uitvoeren van projecten. De provincie heeft hiervoor extra geld beschikbaar gesteld.

De opdracht voor de gemeenten is om op 1 januari 2015 klaar te zijn voor de nieuwe taak. De provincie staat voor de opgave de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de provinciale jeugdzorg zorgvuldig over te dragen.

Vernieuwing De decentralisatie van taken, bevoegdheden en middelen naar de gemeenten is een grote kans voor vernieuwing van het jeugdzorgstelsel. Daarbij is niet het beschikbare zorgaanbod leidend, maar wat het kind en het gezin echt nodig hebben. Provincie en gemeenten zijn ervan overtuigd dat de aanpak van de jeugdzorgproblematiek effectiever is als deze plaatsvindt vanuit het gezin en zijn sociale omgeving. Om die reden is er aandacht voor veiligheid, eigen kracht en verantwoordelijkheid van het gezin bij problemen met kinderen en jongeren. In het Transitieplan is een aantal thema’s opgenomen waarbinnen de gemeenten ervaringen kunnen opdoen met hun toekomstige taak op het gebied van de (huidige provinciale) jeugdzorg. Gemeenten zijn uitgenodigd hiervoor projectplannen in te dienen en zijn hiermee voortvarend aan de slag gegaan.

Leren van elkaar De ervaringen die gemeenten opdoen met de projecten worden meegenomen in de opzet en inrichting van de gemeentelijke zorg voor de jeugd vanaf 2015. Een ander doel van de projecten is te leren van elkaar door ervaringen uit te wisselen en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Groeidocument Het Transitieplan zoals op 11 oktober 2012 besproken tijdens het Bestuurlijk Overleg met wethouders jeugd en de gedeputeerde voor jeugd is een groeidocument. Gaandeweg wordt het aangepast op grond van landelijke, provinciale en regionale ontwikkelingen. Betrokken zijn de regio IJsselland en de regio Twente.

bron: Provincie Overijssel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen