Netwerkbijeenkomst transmurale aanpak Voeding bij Zorgboulevard Rotterdam

Array

Hoe kun je als zorginstelling een samenwerking opzetten rondom één specifiek thema om optimale zorg te verlenen? Welke partijen betrek je erbij? Hoe krijg je medewerkers enthousiast en hoe ga je om met weerstand?

De Vereniging Zorgboulevard organiseert netwerkbijeenkomsten rond thema’s waar alle zorgpartners op de Zorgboulevard en in Rotterdam Zuid mee te maken hebben. Elly van der Vliet, directeur van de Vereniging Zorgboulevard: “De Zorgboulevard is een unieke plek in Rotterdam waar verschillende organisaties bij elkaar zitten. Daardoor is het voor patienten makkelijk om, wanneer noodzakelijk, doorverwezen te kunnen worden. Door het samenwerkingsverband weten instellingen elkaar goed te vinden en is er duidelijke afstemming op de zogenoemde zorgpaden.“

Op woensdag 10 oktober organiseerde de Vereniging Zorgboulevard een netwerkbijeenkomst over het zorgpad voeding. Gastsprekers, Joke Huitinck en Marieke Plas, van Ziekenhuis Gelderse Vallei, hebben gesproken over de ervaringen die zij hebben met het opzetten van een ketennetwerk en de ontwikkeling van een zorgpad Voeding, in het kader van de Alliantie Voeding. Vragen zoals hoe begin je, welke partijen betrek je erbij en hoe is omgegaan met weerstand zijn daarbij beantwoord.

Alliantie Voeding is een samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en  Wageningen University and Research center. Daarbij wordt ook samen gewerkt met verschillende zorginstellingen en het bedrijfsleven.

Ze richten zich daarbij op drie doelen:

-          Transmurale Voedingszorg; optimaliseren van de voeding vóór, tijdens en na de ziekte en ziekenhuisopname.

-          Voeding en ziektepreventie; uitvoeren en faciliteren van klinisch-wetenschappelijk voedingsonderzoek.

-          Het voedingsziekenhuis; het aanbieden van gezonde voeding aan patienten, personeel en bezoekers.
Het transmuraal zorgpad Ondervoeding is toegelicht en daarnaast ook de regionale aanpak obesitas en het project ‘At Your Request’ waarbij patienten zelf de maaltijden kunnen kiezen. Ruim 20 enthousiaste werknemers werkzaam bij organisaties op de Zorgboulevard namen deel aan deze bijeenkomst.

“We kunnen binnen de zorgboulevard leren van deze ervaringen,” aldus Van der Vliet. “Daarnaast is het onze rol om partijen van de Zorgboulevard en uit de wijk actief met elkaar in contact te brengen. Gezien de hoge opkomst en het actieve netwerken na afloop zijn de themabijeenkomsten daarvoor een prima instrument.”

bron: ZorgboulevRD

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen