Morfine beschermt hart tegen schadelijke gevolgen van zuurstoftekort

Array

Morfine blijkt in staat is om zowel vroege als late preconditionering op te wekken en zo het hart te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een zuurstoftekort, concludeert Jan Fraessdorf. Lachgas daarentegen is het enige vluchtige narcosemiddel dat deze werking niet heeft.

Fraessdorf onderzocht de invloed van narcosemiddelen (anesthetica) op de gevolgen van zuurstoftekort in het hart. Bij preconditionering wordt de zuurstoftoevoer enkele keren kort geblokkeerd, waardoor het hart minder schade oploopt als er daadwerkelijk een infarct optreedt. Fraessdorf testte ook verschillende preconditionerings-protocollen bij patienten die een coronaire bypassoperatie moesten ondergaan. Het lukte om op deze wijze met behulp van anesthetica het hart te beschermen tegen schade door zuurstoftekort. Andere onderzoeksgroepen slaagden hier niet in. Fraessdorf ontdekte hoe dat kwam: zij gaven de patienten aprotinine, een middel dat bij coronaire bypassoperaties gebruikt wordt om bloedingen te voorkomen. Aprotinine heft de preconditionering door narcosemiddelen volledig op.

J. Fraessdorf: Anesthetic induced cardioprotection: from bench to bedside and retour. Promotoren zijn dhr. prof. dr. dr. M.W. Hollmann en dhr. prof. dr. W.S. Schlack.

* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231
Amsterdam
31 oktober 12.00 uur

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen