Baanbrekend onderzoek bevestigt dat stoppen met roken de symptomen van gastro-oesofageale reflux verbetert:

Array

de laatste resultaten van het HUNT-onderzoek
Baanbrekend onderzoek dat in Noorwegen werd uitgevoerd heeft aangetoond dat het stoppen met roken bij sommige patienten gastro-oesofageale symptomen (GORS) aanzienlijk kan verbeteren.1 * Bij het onderzoek, waarbij bijna 30.000 mensen met refluxsymptomen betrokken waren, bleek dat personen die stopten met roken of minder waren gaan roken, een bijna tweevoudige verbetering van de ernstige symptomen meemaakten ten opzichte van mensen die dagelijks bleven roken. Dr. Eivind Ness-Jensen van het HUNT onderzoekscentrum aan de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie en het ziekenhuis van Levanger, vertelde dat dit doorslaggevend bewijs levert dat stoppen met roken moet worden aangeraden als behandelstrategie voor de gastro-oesofageale refluxziekte (GORD). “We weten al een tijdje dat het roken van tabak een risicofactor is voor GORS,2” vertelde hij journalisten tijdens de 20ste United European Gastroenterology Week (UEG Week 2012, Europa’s grootste gastro-enterologische congres) in Amsterdam. “Nu lijkt het erop dat stoppen met roken een van de beste manieren is om deze vervelende symptomen te verbeteren.”

GORD en bijbehorende symptomen
Gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) vormt een aanzienlijk en toenemend probleem in Westerse samenlevingen, en treft ongeveer 20% van de bevolking.3 Symptomen van GORD zijn brandend maagzuur en zure oprispingen die niet alleen vervelend en pijnlijk zijn, maar waarvan ook bekend is dat ze de kans op een adenocarcinoom van de slokdarm – een type kanker met een relatief slechte prognose – aanzienlijk vergroten.4,5 Hoewel wordt gedacht dat genetische factoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van GORD en bijbehorende symptomen, wordt reflux het meest waarschijnlijk veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals obesitas, roken van tabak, gebrek aan lichaamsbeweging, een vezelarm dieet en een hoge inname van zout.2 Tot de behandeling behoren wijziging van leefstijl, medicatie die zonder recept verkrijgbaar is zoals zuurremmers, protonpompremmers, H2-receptorantagonisten en, als al het andere heeft gefaald, operatie.

“Anti-refluxmedicatie kan zeer effectief zijn in het verbeteren van de symptomen van GORD, maar voor veel mensen komen de symptomen zo vaak voor en zijn ze zo ernstig dat langdurig gebruik van deze medicatie nodig is, wat verre van ideaal is voor het individu en een enorme last vormt voor zorgverstrekkers,” legt Dr. Ness-Jensen uit. “Langdurig gebruik van protonpompremmers is in verband gebracht met nadelige gebeurtenissen, waaronder een grotere kans op longontsteking, infectie met Clostridium difficile en breuken, dus alternatieve niet-operatieve behandelingen zijn hard nodig, omdat deze aandoening steeds vaker voorkomt.3”

Het HUNT-onderzoek
Het HUNT-onderzoek is een baanbrekend, prospectief, longitudinaal, populatiegebaseerd volksgezondheidsonderzoek dat in het begin van de jaren ’80 is opgezet in de Noorse streek Nord-Trøndelag. Er waren bijna 75.000 personen (88%) van de bevolking ouder dan 20 jaar bij betrokken. Aan het onderzoek namen 29610 personen deel die informatie verschaften over hun GORS-status tussen 1995 en 1997 en tussen 2006 en 2009, waardoor het verband tussen het stoppen met roken of minder roken en GORS kon worden geevalueerd.

Volgens Dr. Ness-Jensen, die helpt bij de uitvoering van het onderzoek en deze resultaten voor het eerst presenteerde tijdens de UEG Week 2012, 1 waren de onderzoeksresultaten onbetwistbaar. “We vonden dat onder de deelnemers die ernstige refluxsymptomen hadden en regelmatig anti-refluxmedicatie gebruikten, het minderen of stoppen met dagelijks tabak roken verband hield met een tweevoudige verbetering van de refluxsymptomen ten opzichte van deelnemers die dagelijks bleven roken,” vertelde hij. “Het verband was meer dan vijfvoudig bij deelnemers met een normale BMI, maar we vonden geen verband bij deelnemers met overgewicht. Dit geeft vermoedelijk het sterke verband tussen obesitas en GORD weer.” De resultaten werden bijgesteld op grond van geslacht, leeftijd, alcoholgebruik, opleiding en lichamelijke inspanning.

Dr. Ness-Jensen is ervan overtuigd dat het onderzoek goede aanwijzingen biedt voor de voordelen van het stoppen met roken bij veel individuen met GORS – vooral bij personen met ernstige symptomen. “De gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken zijn algemeen bekend en kunnen niet genoeg benadrukt worden,” aldus Dr. Ness-Jensen. “We hebben nu een duidelijk voordeel aangetoond van het stoppen met roken als men ernstige symptomen van maagreflux heeft.”

“Op basis van deze en andere onderzoeken denken wij dat alle patienten met GORD moet worden aangeraden te stoppen met roken,” besloot hij.

Referenties
1.     Ness-Jensen E, Lindam A, Lagergren J, et al. Decreased gastroesophageal reflux symptoms after tobacco smoking cessation in a prospective population-based cohort study: the HUNT study. Presentation at UEW Week 2012. Abstract UEGW12-3114.
2.     Nilsson M, Johnsen R, Ye W, Hveem K, et al. Lifestyle related risk factors in the aetiology of gastro-oesophageal reflux. Gut 2004;53:1730-5.
3.     Ness-Jensen E, Lindam A, Lagergren J, et al. Changes in prevalence, incidence and spontaneous loss of gastro-oesophageal reflux symptoms: a prospective population-based cohort study, the HUNT study. Gut 2011 Dec 21. [Epub ahead of print]
4.     Lagergren J, Bergström R, Lindgren A, et al. Symptomatic gastroesophageal reflux as a risk factor for esophageal adenocarcinoma. N Engl J Med 1999;340:825-31.
5.     Rubenstein JH, Taylor JB. Meta-analysis: the association of oesophageal adenocarcinoma with symptoms of gastro-oesophageal reflux. Aliment Pharmacol Ther 2010;32:1222-7.

* Dit is genomineerd als een van de vijf beste abstracts tijdens de UEG Week van dit jaar.

UEG – United European Gastroenterology – www.ueg.eu

Het vieren van 20 jaar UEG
Dit jaar viert UEG met trots de 20ste verjaardag van haar oprichting en van de eerste United European Gastroenterology Week (UEG Week) die in 1992 in Athene werd gehouden. Er is sindsdien veel bereikt en vandaag de dag is de UEG de meest veelomvattende organisatie van haar soort ter wereld. Zij vertegenwoordigt meer dan 22,000 Europese specialisten met interesse in ziekten van het spijsverteringsstelsel. Kijk voor meer informatie over de UEG en haar werk op: www.ueg.eu.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen