“Investeren in betere zorg, kinderen en een verenigd Europa maakt Nederland een beter land”

Array

Ab Klink en Anton Hemerijck spreken in hun oraties over de veranderende verzorgingsstaat
Zorgkosten kunnen wel degelijk omlaag en houdbaar pensioneren is in kinderen investeren. Dat zeggen hoogleraren Ab Klink en Anton Hemerijck in hun dubbeloratie waarmee zij 25 november officieel hun leerstoelen accepteren aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ab Klink
Ab Klink is hoogleraar zorg, welzijn en politieke sturing. De organisatie van de zorg en de relatie tussen verzorgingsstaat, arbeidsmarkt en gezondheidszorg staan centraal in zijn onderzoek en onderwijs. In zijn oratie zegt de voormalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat zorgverleners die kwaliteit centraal stellen en goed onderling samenwerken veel meerwaarde kunnen scheppen. De zorg wordt beter en per saldo goedkoper, omdat mensen minder complicaties krijgen, er meer naar hun echte wensen wordt geluisterd en omdat zij dubbel werk en onnodige zorg vermijden. Dit leidt ook nog eens tot een betere inzetbaarheid van mensen.”Gezonde mensen verzuimen minder, zijn productiever en kunnen meer vrijwilligerswerk aan”, zegt Klink in zijn oratie. Hij laat zien dat we niet alleen verkeerde dingen, maar ook gefragmenteerd voor de zorgverlening betalen. Wie geld in kwaliteitsverbetering stopt, realiseert nog niet de potentiele besparingen. Als de huisarts bijvoorbeeld minder naar het ziekenhuis doorverwijst, betekent dat niet per se dat het ziekenhuis minder gaat doen, want het spreekuur wordt dan wel gevuld met andere patienten. Per saldo wordt er dan dubbel betaald. De kosten worden wel gemaakt, maar de besparingen blijven uit.

Anton Hemerijck
Anton Hemerijck richt zich als hoogleraar institutionele beleidsanalyse op andere aspecten van de verzorgingsstaat dan Ab Klink. Sociale investeringen in kinderopvang, gelijke kansenonderwijs, zwangerschaps- en adoptieverlof en langer gezond werken en leren, betalen zich op termijn dubbel en dwars terug zegt Hemerijck in zijn oratie. “Ongericht bezuinigen, zeker in het licht van de vergrijzing en toekomstige krapte op de arbeidsmarkt, is het paard achter de wagen spannen.” Het beleidsdebat over de toekomst van de verzorgingsstaat in Europa gaat in de nasleep van de financiele crisis tegenwoordig vooral over versobering door lagere uitkeringen, hogere premies, meer eigen bijdragen, pakketverkleiningen en arbeidsmarktderegulering. Hemerijck, voormalig directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, laat zien dat de wetenschappelijke onderbouwing van wat hij een toerustingsagenda noemt, van gerichte investeringen in kinderen en menselijk kapitaal en het ondersteunen van werkende gezinnen, eerder leidt tot een hogere en meer hoogwaardige arbeidsdeelname, en daarmee duurzame groei.

bron: VU Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen