Resultaten landmark EVOLVE studie onder meer dan 3.800 dialysepatiënten bekend op 3 november a.s.

Array

EVOLVE™ is één van de weinige prospectieve, gerandomiseerde landmark studies in de nefrologie.  Amgen heeft de studie geïnitieerd. Op 3 november a.s.  zullen op het congres van de American Society of Nephrology (ASN) de gedetailleerde resultaten worden gepresenteerd.

EVOLVE 1 onderzoekt het effect van cinacalcet (Mimpara®) op klinische eindpunten zoals overlijden, cardiovasculaire complicaties en botbreuken bij de behandeling van secundaire hyperparathyro?die (SHPT) bij patienten met ernstig nierfalen die dialyseren. 3883 patienten werden geïncludeerd.

SHPT is een  veel voorkomende complicatie van chronisch nierschade. De bijschildklieren gaan teveel parathormoon aanmaken, waardoor de  calcium- en fosfaatbalans in het bloed nog meer wordt verstoord. SHPT verslechtert de kwaliteit van botten, hart en bloedvaten.  Een gerichte behandeling is noodzakelijk om relevante biomarkers te verlagen, progressie van vasculaire calcificaties te vertragen en hiermee het risico op klinische complicaties te verminderen.

Amgen maakte in juni bekend dat het primaire eindpunt van de EVOLVE studie niet behaald is (zie persbericht 8 juni). Desondanks zullen de secundaire eindpunten meer inzicht geven in de gerichte behandeling van secundaire hyperparathyroïdie. Deze resultaten worden nog dit jaar verwacht met antwoord op ondermeer de vragen:

  • Kan verbetering op klinische eindpunten bevestigd worden in de prospectieve, gerandomiseerde trial EVOLVE?
  • Kan de totale sterfte en het aantal cardiovasculaire complicaties verminderd worden?
  • Kan het  aantal botbreuken verminderd worden?
  • Kan  de noodzaak tot operatieve verwijdering van de bijschildklieren verminderd worden?

Zodra de resultaten gepubliceerd zijn, maken wij u graag attent op de resultaten van de EVOLVE studie. Meer informatie over de studie is te vinden op clinical trials.gov.

Over Amgen
Amgen (NASDAQ:AMGN), een pionier op het gebied van medische biotechnologie, ontdekt, ontwikkelt en levert innovatieve geneesmiddelen voor menselijk gebruik. De geneesmiddelen van Amgen hebben miljoenen mensen geholpen bij hun gevecht tegen kanker, nierziekten, reumatoïde artritis en andere ernstige ziekten. Met een brede en diepe pijplijn vol potentieel nieuwe medicijnen blijft Amgen zich inzetten voor de vooruitgang van de wetenschap om patienten te helpen. Wilt u meer weten over onze baanbrekende wetenschap en onze geneesmiddelen? Bezoek www.amgen.nl

Referenties
1. Chertow GM, Pupim LB, Block GA, et al. Evaluation of cinacalcet therapy to lower cardiovascular events (EVOLVE): rationale and design overview. Clin J Am Soc Nephrol. 2007;2:898-905

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen