Knieklachten behandeld met acupunctuur levert Engeland besparingen op

Uit klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het aanbieden van acupunctuur aan groepen patienten met knieklachten effectief is. Patienten ervaren al na een maand een verbetering; minder pijn, minder stijfheid en meer bewegingsvrijheid. De overheid, die in Engeland via de National Health Service (NHS) verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg, realiseert een substantiele besparing van de kosten doordat er minder knieoperaties (vervangingen) worden uitgevoerd.

Sinds 2008 is een groep patienten gevolgd in het Engelse St- Albans (Hertfordshire). De patienten leden allen aan knieartrose en zouden naar een orthopedisch chirurg worden doorverwezen voor een knie operatie. Zij kregen in groepsverband de acupunctuurbehandeling aangeboden. Dit werd betaald, en kritisch gevolgd, door de NHS.

In St Albans maakt acupunctuur al langer deel uit van de reguliere gezondheidszorg en voor dit doel werd er een speciale Knie Kliniek geopend. 114 patienten begonnen aan de behandeling. Na 1 jaar namen nog 41 patienten deel en na 2 jaar nog 31. Naast minder pijn en stijfheid was er voor deze patienten nu de mogelijkheid een operatie enkele jaren uit te stellen of er zelfs helemaal van af te zien. In ieder geval hoefde men geen overhaaste beslissing te nemen. De NHS becijfert de kostenbesparing alleen al in de regio St Albans als gevolg van aanvullend aanbieden van acupunctuur op 100.000 pond (ca. 81.000 euro) per jaar.

Het experiment wordt voortgezet en over 2 jaar opnieuw geevalueerd.
Bron: Nieuwsbank/Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen